Sezonska gripa

Gripa
Gripa

Gripa (influenca) je zarazna bolest dišnog sustava uzrokovana virusom influence. Epidemija gripe javlja se najčešće zimi. Virusi se prenose kapljičnim putem: kihanjem, kašljanjem, govorom (ulaskom kapljica izravno u nos ili usta osoba koje se nađu u blizini oboljelog od gripe) ili indirektnim kontaktom, kada kapljice koje sadrže virus dođu na ruke, maramice i posljedično na ostale površine. Inkubacija traje 1 do 5 dana, no osobe su zarazne već 1 dan prije izbijanja simptoma te 4 do 7 dana nakon početka bolesti. Gripa je ozbiljnija bolest od prehlade, komplikacije su češće, a naročito može biti opasna za ljude starije dobi ili osobe s kroničnim bolestima ili slabijim imunološkim sustavom.

Simptomi gripe

Gripa najčešće nastupa naglo, pojavom općih simptoma: povišena tjelesna temperatura (iznad 38°C) praćena zimicom i tresavicom, bolovi u mišićima i zglobovima, opća slabost i malaksalost, glavobolja. Simptomi upale dišnog sustava (grlobolja, kašalj) obično se javljaju kasnije i duže traju. Simptomi traju otprilike tjedan dana, no kašalj može potrajati i duže.

Komplikacije gripe

U nekim slučajevima bolest poprima teži oblik, najčešće kao virusna upala pluća ili se zakomplicira bakterijskom infekcijom uha ili sinusa. Komplikacije gripe očituju se i kroz pogoršanje dotadašnje kronične bolesti, naročito kod srčanih ili plućnih bolesnika, kao i oboljelih od šećerne bolesti (dijabetičara). Iako se komplikacije gripe mogu dogoditi kod svake oboljele osobe, one se češće javljaju kod osoba s povećanim rizikom: stariji, kronični bolesnici, oboljeli od karcinoma, transplantirane osobe i ostali bolesnici s oslabljelim imunološkim sustavom.

Kako se zaštititi od gripe

Lupocet
Lupocet

Za zaštitu od gripe bitno je redovito pranje ruku, pokrivanje nosa i ustiju prilikom kihanja i kašljanja, korištenje maramica i pravilno odlaganje iskorištenih maramica. Savjetuje se redovito provjetravanje prostorija te učestalo čišćenje predmeta koji često dolaze u doticaj s rukama ( kvake, telefonske slušalice, špine, tipkovnice i slično). Najučinkovitiji način zaštite protiv gripe je cijepljenje. Zaštita protiv gripe postiže se dva tjedna nakon cijepljenja i traje samo jednu sezonu (godinu). Cijepljenje se provodi jednom dozom cjepiva koje se aplicira u mišić nadlaktice. Cjepljenje se preporučuje osobama starijim od 65 godina te osobama oboljelim od kroničnih bolesti kod kojih gripa može izazvati ozbiljne komplikacije (kronični plućni i srčani bolesnici, dijabetičari , bubrežni bolesnici, transplantirane osobe i ostali).

Liječenje gripe

Budući da se radi o virusnoj bolesti, uzimanje antibiotika nema učinka na intenzitet simptoma ni trajanje bolesti. U liječenju se primjenjuju lijekovi i postupci koji ublažavaju simptome prehlade i time ubrzavaju ozdravljenje (Lupocet flu, Coldstop).

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.