Visok nivo uree

Visok nivo uree
Visok nivo uree

Urea ili karbamid je organski spoj kemijske formule (NH2) 2CO, odnosno po strukturi je diamid ugljene kiseline, a može se smatrati diamidom karbaminske kiseline. Urea je krajnji produkt metabolizma bjelančevina. Urea nastaje u procesu razgradnje proteina u jetri u ciklusu ureje. Organizam sintetizira ureu iz amonijaka, produkta razgradnje proteina.

Izlučuje se putem bubrega tj. mokraće. U normalnim okolnostima te tvari se gotovo uvijek odstranjuju putem mokraće. Za 24h čovjek izlučuje putem mokraće oko 30 grama uree. Količina izlučene uree je utoliko veća što je ishrana bogatija proteinima. Azotemija ili uremija predstavlja gomilanje dušičnih spojeva u krvi zbog poremećene funkcije bubrega.

Normalne vrijednosti uree u krvi: 2,8 do 7,2 mmol / l

Povišena koncentracija ureje

Povišena koncentracija ureje u serumu je kod bolesnika koji imaju smanjenu funkcionalnu sposobnost bubrega (glomerulonefritis, pijelonefritis, nefroskleroza) i kod bolesnika kod kojih je povećana razgradnja proteina u organizmu (groznica, nekroza) i povrede. Povišena vrijednost tipična je za bolesnike sa smanjenom funkcijom bubrega. Također, povišena razina ureje može upućivati i na smanjen dovod krvi u bubrege što se događa kod problema sa srcem ili kod dehidracije. Kod srednjeg ili jakog krvarenja u probavnom sustavu (npr. kod čireva) također može doći do pojave povišene koncentracije ureje.

Snižena koncentracija ureje

Niska urea obično nije znak za uzbunu. Mogu ju uzrokovati problemi s jetrom, nedostatna prehrana ili izgladnjivanje te pretjerana konzumacija alkoholnih napitaka. Pretjerana hidracija (ispijanje više tekućine nego je potrebno) također može sniziti razinu ureje. U trudnoći se zbog promjena u krvotoku često spušta razina ureje.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.