Uticaj hemikalija na djelotvornost vakcina

Vakcina
Vakcina
Vakcina
Vakcina

Najnovija studija ustanovila je da djeca koja su izložena uobičajenim industrijskim hemikalijama, koje se nazivaju perfluorisani sastojci ili PFC, imaju umanjeno imunološko reagovanje na vakcine namjenjene da ih zaštite od bolesti. PFC se koriste širom svjeta za pravljenje vodootporne odjeće i obuće i plastičnih posuda za hranu i poznate su kao zagadjivači vode za piće. Prenosimo izveštaj o načinu na koji bi zagadjenje PFC-om moglo da ima uticaj na globalne napore za imunizacijom.

Kada djeca dobiju vakcine njihov imunološki sistem stvara antitjela koja ih štite od potencijalno smrtonosnih dječjih infekcija kao što su polio, male boginje, difterija i tetanus. Zaštita bi trebalo da traje doživotno. Medjutim, naučnici kažu da je djelotvornost tih vakcina značajno umanjena kada su djeca izložena visokim nivoima PFC-a.

„To je veoma ozbiljno jer smo uočili da neka od djece imaju toliko nisku koncentraciju antitjela u organizmu da su zapravo nezaštićena. Ona su bila vakcinisana četiri puta, a vakcina ne djeluje“.

Doktor Filip Grandžan predvodio je tim naučnika u studiji koja se bavila djecom koja žive na ostrvima Faro izmedju Škotske i Islanda. Stanovnici tih ostrva izabrani su za učesnike studije zato što se njihova ishrana zasniva uglavnom na morskoj hrani za koju je poznato da sadrži visoku koncentraciju PFC-a. Naučnici su pratili grupu od više od 500 djece koja su bila vakcinisana protiv difterije i tetanusa. Ali djeca koja su pokazala povišene nivoe PFC-a u krvi takodje su imala veoma nisku koncentraciju antitjela protiv tih infekcija.

„To je bila prilično zapanjujuća činjenica, jedna koju ne bih očekivao.“

Doktor Piter Hotez je predsednik Instituta za vakcine Sabin, koji promoviše razvoj i distribuciju vakcina širom svjeta. Doktor Hotez kaže da ako PFC djeluje na taj način i utiče na antitjela i funkcionisanje imunološkog sistema, onda će problem javnog zdravlja biti još veći u urbanim sirotinjskim naseljima u zemljama sa srednjim i niskim prohodima u kojima izloženost tim hemijskim sastojcima može da bude mnogo veća.

„Čak i djelimično smanjenje pokrivenosti vakcinom i njenog reagovanja na imunološki sistem moglo bi da vodi do čestih pojava dječjih bolesti. Postoji i rizik od ponovne pojave dječjih smrtonosnih bolesti kao što su difterija ili drugih dječjih oboljenja koja postaju sve češća u najsiromašnijim zemljama.“

Naučnici kažu da su PFC stabilne i veoma otporne hemikalije koje su široko korištene decenijama, toliko dugo da svako od nas vjerovatno ima uočljive nivoe tih sastojaka u svom organizmu.

„Nismo učinili dovoljno u smislu zaštite populacije protiv tih starih sastojaka i sada smo u zamci jer ih svi imamo u organizmu i koristimo ih“.

Kritičari navode da je, pošto je studija radjena na stanovnicima ostrva čija se ishrana zasniva na ribi, trebalo uzeti u obzir i poli-nezasićene masne kiseline koje se mogu naći u ribi i koje mogu da suzbiju imunološki sistem. Istraživači kažu da postoji prilično hitna potreba za studijom o štetnim efektima perfluorisanih sastojaka na većoj populaciji.

Izvor: VOA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.