Kako efikasno smršaviti?

Kako efikasno smršaviti
Kako efikasno smršaviti

Svi znamo da s godinama ne dolaze do izražaja samo bore i si­jeda kosa nego i višak kilograma, s kojiima je teško izboriti se, na­ročito u menopauzi.

Evo koje će vam namirnice u tome pomoći, a koje će otežati taj proces.

Kako starimo, metaboli­zam se usporava, a naučnici su otkrili da muškarci i žene koji su svakodnevno pili bar šolju jogurta, imaju veće šanse da izgube na težini, kao i oni koji su jeli piletinu, orahe i morske plodove, dok je kod osoba koje su na svom meniju pretežno imale crveno meso, mesne prerađevine i ugljikohidrate taj proces gubitka kilograma malo teži. Studija je pokazala neprimjetnu razliku u gubitku kilogra­ma između osoba koje su jele punomasne mliječne proizvode i onih koje su radije birale pro­dukte s nižim postotkom mas­noće, ali je zapažen porast ispita­nika koji su zaista smršavjeli ta­ko što su uvrstili mliječne proiz­vode u ishranu.

Naučnici, međutim, tvrde da je kombinacija hrane jedan od glavnih uzroka gojaznosti i bor­be s kilogramima. Tako se ne preporučuje crveno meso u kombinaciji s ugljikohidratima, jer pospješuje gojaznost i otežava smanjivanje kilograma.

Poznato je već da su stariji ljudi manje fizički aktivni, što, također, dovodi do problema s kilogramima, ali ono što nutri- cionisti savjetuju jeste da je na­kon 45. godine života neophod­no smanjiti dnevni unos hrane za 200 kalorija kako bi se spri­ječilo da vaga pokaže ono što ne želite.

Dekan na Univerzitetu u Bo­stonu, koji je bio autor ove studi­je o smanjivanju kalorija sa po­rastom godina, navodi da je najefikasnija strategija upravo ta – brojanje kalorija.

Studija je pokazala da broja­nje kalorija ima dugoročan uči­nak kada je smanjivanje kilogra­ma u pitanju, mada neke namirnice de facto pomažu u smanji­vanju kilograma, dok druge pospješuju porast kilograma.

Mlijeko i mliječni proizvodi pomažu u očuvanju zdravlja i doprinose održavanju zdra vog skeletnog sistema. Jogurt i slični proizvodi od mlijeka mogu pomoći u rješavanju pro blema konstipacije i u sprečavanju infekcija.

Oni su odličan izvor kalci ja, proteina i vitamina. Kiseli mliječni proizvodi mogu, također, pomoći u mršavljenju ako se koriste pravilno.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.