Naučnici napravili spermatozoid u epruveti - Zdravlje, medicina, lijecenje, zdravstveni portal
Umjetni spermatozoid

Naučnici napravili spermatozoid u epruveti

Naučnici tvrde da su napravili zreli ljudski spermatozoid u epruveti i da će na taj način uspjeti da se bore protiv muške neplodnosti.

Istraživanje

Spermatozoidi su prvi put razvijeni u “bioreaktoru” i kažu da izgledaju identično prirodnim.

Prema riječima stručnjaka Istraživačkog instituta u Lionu tehnologija bi mogla da postane dio standardne terapije neplodnosti već za oko četiri godine.

Međutim, skeptici kažu da se njihova otkrića ne mogu potvrditi dok istraživanje ne provjere nezavisni stručnjaci.

Tim predvođen Filipom Duranom, direktorom biotehnološkog odjeljenja start-upa Kallistem tvrdi da je uzeo nezrele germinativne ćelije iz testisa šest neplodnih muškaraca, a zatim ih razvio u bioreaktoru.

Obavili smo proces spermatogeneze – proizvodnje zrelih spermatozoida. Uspjeli smo u tom poduhvatu na uzorcima uzetim od tri različite vrste: pacova, majmuna i čovjeka – kaže Duran.

Naučnici su u posljednjih 20 godina tražili način da proizvedu ljudsku spermu koja može da oplodi jajne ćelije u procesu veštačke oplodnje, ali do sad nisu imali uspjeha.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>