U ambulantama povećan broj pacijenata

Hitna pomoć
Hitna pomoć

Nestabilno i hladno vrijeme ovih dana prou­zrokovalo je zdravstvene probleme mnogim bh. građanima, što je dovelo do povećanog broja paci­jenata sa simptomima bolesti sličnim gripi u većini zdravstvenih ustanova širom zemlje.

U ambulante širom BiH, domove zdravlja i Hitnu pomoć Sarajevo dnevno se javljalo od 200 do 300 pacijenata s tempe­raturom, kašljem, malaksalošću…

Ljekari navode i da je bio povećan broj neu­roloških stanja, a tako i moždanih udara. Ističu da su se na zdravstvene pro­bleme, osim starije popu­lacije, žalili i mlađi pacijen­ti.

Nagle promjene

Broj pacijenata u Hit­noj pomoći Sarajevo znat­no je povećan tokom blagdana i produženog viken­da.

S današnjim danom u Hit­nu se javilo više od 2.000 pacijenata. To su uglav­nom oni koji po svojim zdravstvenim problemima ne pripadaju Hitnoj po­moći i koji nisu životno ugroženi.

Također iz Hitne pomoći Sarajevo upozoravaju da na hladnom vremenu treba biti opre­zan s teškim aktivnostima kao što je čišćenje snijega, jer to, kako kaže, može dovesti do infarkta.

Hladan zrak i pad tem­peratura dovode do sužavanja krvnih žila i zbog toga može doći do raz­noraznih problema s kardiovaskularnim siste­mom, između ostalog i do infarkta. Hladno vrijeme posebno ne pogoduje hroničnim bolesnicima i starijim građanima.

Iz Hitne pomoći savjetuju da po ovom vremenu građani smanje izlaske na minimum. Ako već moraju, neka izađu tokom dana kada je najtopli­je, a ne u ranim jutarnjim satima i kasno navečer. Također, redovno moraju ko­ristiti terapije, uzimati vi­tamin C i čuvati se gužvi zbog virusa koji cirkulira­ju.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.