Monofilament test

dr Baškim Bajrami
dr Baškim Bajrami
Autor: Dr Baškim Bajrami, specijalista porodične/obiteljske medicine
Autor: Dr Baškim Bajrami, specijalista porodične/obiteljske medicine

U cilju prevencije makro- i mikro-vaskularnih komplikacija dijabetesa kod pacijenata u ambulantama porodične medicine, akcenat se stavlja i na edukativnim predavanjima manjim grupama bolesnika.

Monofilament test

Saradnja lokalne zajednice i osiguranika, zdravstvenih profesionalaca, stručnih saradnika iz farmaceutskih kuća, kao i vremena odvojenog  za edukativno-promotivne aktivnosti put su uspješnosti liječenja i smanjenju komplikacija kod ciljne grupe pacijenata. Kako dijabetes mellitus (“šećerna bolest”) poprima razmjere pandemije u hroničnim, nezaraznim bolestima (prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, stručnih udruženja ali i udruženja oboljelih – do 2035. godine biće pola milijarde oboljelih od dijabetesa) sveobuhvatna, ciljana i adekvatna prevencija od ogromnog su značaja.Pacijenti

Dijabetesna polineuropatija (lat. Polyneuropathia diabetica, engl. Diabetic peripheral neuropathy DPN) je česta i nedovoljno objašnjena komplikacija šećerne bolesti, koja nastaje kao posljedica oštećenja arterijskih kapilara u nervnim stablima. Najčešće oboljevaju išijadični živci, odnosno njihovi ogranci na nogama. Dijabetesna neuropatija najčešće se ispoljava kao distalna simetrična senzomotorna polineuropatija. Mogu da se jave trofičke promjene na koži stopala (suha, tanka koža koja lako puca) i ulkusi-ranice.

U organizaciji dr. Baškima Bajramija, specijaliste porodične/obiteljske medicine, a u cilju edukacije pacijenata iz V ambulante porodične medicine Doma zdravlja Goražde upriličeno je stručno predavanje o dijabetesu: nastanku, liječenju i komplikacijama. Prisutni pacijenti-dijabetičari pomno su pratili predavanje ali i interaktivno diskutirali o njihovom znanju ali i potrebama za novim saznanjima o ovoj sve češćoj bolesti. Pacijenti su se interesovali  za liječenje samog dijabetesa ali i neadekvatnom pristupu ozbiljnosti problema neprepoznavanja početnih komplikacija šećerne bolesti.

dr Baškim Bajrami

Najčešći simptomi polineuropatije su: peckanje, žarenje, trnjenje, bockanje te gubitak osjećaja za dodir, temperaturu ili bol. To su neugodne senzacije trnjenja i pečenja . Može da se javi i intenzivan “sijevajući” bol u stopalima ili nogama. Polineuropatija može da dovede do otežanog hoda a u teškim slučajevima hod je onemogućen.

Nakon uvodnog predavanja pacijenti su imali priliku da putem prezentacije vide ozbiljnost teških komplikacija kod neliječenih i needuciranih bolesnika.

Prema preporukama Međunarodne dijabetesne federacije (IDF) pregled stopala treba uraditi najmanje jednom godišnje. Test za otkrivanje dijabetesne polineuropatije (MONOFILAMENT TEST) obavlja doktor medicine, specijalista porodične medicine, internista ili endokrinolog-dijabetolog bar jednom godišnje. Neophodno je što ranije otkriti početak dijabetesne polineuropatije kod bolesnika sa šećernom bolešću, jer se pravovremenom terapijom taj proces može zaustaviti ili bar usporiti.

Pacijentima je, nakon predavanja, urađen pregled stopala. U cilju otkrivanja moguće neuropatije prisutnima je odrađen i monofilament test što je evidentirano na formularu s edukativnim sadržajem. Osim nekoliko negativnih polja na donjim ekstremitetima kod jednog pacijenta, ostalim pacijentima nisu evidentirani objektivni znaci neuropatije što ide u prilog adekvatnom liječenju ali i preventivnim mjerama koje poduzimaju sami pacijenti u saradnji sa zdravstvenim osobljem ambulante.

Monofilament test je u potpunosti bezbolan! Pacijentu se pokaže monofilament te zamoli da okrene glavu ili zatvori oči. Monofilamentom se dodiruje stopalo na označenim područjima, te se upisuje odsustvo ili prisustvo osjećaja za dodir. Nakon toga ljekar će izvršiti procjenu dobijenih rezultata i po potrebi preporučiti terapiju.

Monofilament testTest

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.