U Zapadnohercegovačkoj županiji oko 9.000 oboljelih od dijabetesa

Dijabetes
Dijabetes

Na inicijativu Internacionalne dijabetološke Federacije (IDF) i Svjetske zdravstvene organizacije, svake godine 14. studenoga obilježava se Svjetski dan dijabetesa. U Bosni i Hercegovini obilježavanje ovog dana ima tradiciju od 2007. godine, ali do 2014. nije jedinstveno obilježavano.

Savez dijabetoloških udruga BiH u suradnji s entitetskim savezima i pokroviteljstvom IDF-a Europe ove godine planira ponovno jedinstveno obilježavanje ovog dana, pa će se tako u svim regionalnim/županijskim središtima organizirati okrugli stolovi, predavanja, sportske aktivnosti, akcije besplatnog mjerenja šećera u krvi, a dijelit će se i promotivni materijali.

Savjeti liječnika

“Postoje tri oblika dijabetesa, a to su dijabetes tip 1, dijabetes tip 2 i gestacijski dijabetes koji se javlja u trudnoći. Kod dijabetesa tipa 1 se kao uzrok spominje nasljedna komponenta i u primjerima iz prakse imamo takve slučajeve. Što se tiče dijabetesa tipa 2, koji je najčešći oblik (oko 90 posto dijabetičara), kod njega pacijenti mogu preventivno djelovati i lijekovima odgoditi početak same terapije. Osnovna stvar je korekcija prehrane. Poželjno je jesti manje i češće obroke, što više povrća i voća u prehrani, smanjiti unos masnoća i ugljikohidrata (posebno kruha i peciva), jesti što više kuhane hrane, a izbjegavati pečenu, prženu i jako začinjenu hranu, te smanjiti unos soli”, kazao je dr. Ivan Landeka, napomenuvši kako uz korekciju prehrane pozornost treba obratiti i na fizičku aktivnost.

“Uz poštivanje ova dva uvjeta kod ljudi koji imaju granične vrijednosti glukoze u krvi može se razina glukoze spustiti na vrijednosti kod kojih nije potrebna nikakva terapija. Navedeno vrijedi i za pacijente koji koriste terapiju, kako im se doza lijekova ne bi povećavala. No, postoje situacije kada je pacijentima potrebno smanjiti dozu, jer su ishranom i fizičkom aktivnosti pomogli tijelu da snizi vrijednosti glukoze”, objašnjava naš sugovornik.

Besplatno mjerenje šećera

Broj oboljelih od dijabetesa u Zapadnohercegovačkoj županiji je oko 9.000 dijabetičara. Polovina oboljelih nije ni svjesna ove bolesti, a oni kod kojih je dijagnosticirana, neadekvatno ili loše je kontroliraju.

Udruga se iz godine u godinu trudi pružiti moralnu i edukacijsku, pa i financijsku potporu svim članovima kroz osmišljavanje raznih projekata, a čiji su rezultati vidljivi na službenoj web stranici – www.snaga.ba.

Iz udruge ističu kako će se i ove godine Svjetski dan borbe protiv dijabetesa obilježiti u sve četiri općine u Zapadnohercegovačkoj županiji. Svi zainteresirani građani imat će priliku besplatno izmjeriti šećer, educirati se kroz tiskane letke i brošure o simptomima, prevenciji te regulaciji šećerne bolesti. Osim navedenog, najavljeno je i održavanje godišnje skupštine udruge koja će se upriličiti u Grudama, uz prigodno druženje i razmjenu iskustava dijabetičara.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.