Osobe s HIV-om imaju veći rizik za srćani udar

Virus humane imunodeficijencije
HIV

Istraživanje sprovedeno u SAD ukazuje na gotovo dvostruko veći rizik za srčani udar kod osoba s HIV-om.

Istraživanje

S obzirom na povećanje očekivanog životnog vijeka HIV pozitivnih osoba, riječ je o pojavi koja ima sve veće značenje, objavili su naučnici s Northwestern University u Chicagu.

Povećanje rizika za srčani udar je bilo prisutno i kod pacijenata kod kojih je zbog učinkovitosti antiretrovirusnih lijekova prisutnost HIV-a u krvi bila veoma niska.

Istraživači vjeruju kako su uzrok tome kronični upalni procesi povezani s prisutnošću HIV-a u organizmu.

U studiji je utvrđeno i kako je proces stvaranja štetnih naslaga na stijenkama krvnih žila znatno ubrzan kod osoba s HIV-om, piše stručni časopis JAMA Cardiology.

Novi nalazi se temelje na podacima za oko 11.000 HIV pozitivnih ispitanika.

HIV

Virus humane imunodeficijencije (HIV) je retrovirus koji uzrokuje stečeni sindrom imunodeficijencije (AIDS, stanje u ljudi kada imunosni sustav počinje slabjeti, dovodeći do po život opasnih oportunističkih infekcija).

HIV je klasificiran u lentiviruse što je jedna od tri subfamilije retrovirusa. Karakteristično za lentiviruse je da su to spori virusi, što znači da se dugo zadržavaju u domaćinu i dovode do spore progresije u smrt. HIV ima samo 9749 nukleotida što ga klasificira u male viruse, ne samo u odnosu na ljudske stanice koje imaju 3-3,5 milijarde nukleotida nego i u odnosu na ostale viruse.

Virus ima sferni oblik i sadrži dvostruki RNK genom. Kada uđe u stanicu domaćina virus koristi enzim reverznu transkriptazu da svoj RNK genom izmijeni u DNK, koji sa zatim inkorporira u genom domaćina. Na taj način nastaje provirus.

Reverzna transkriptaza nema visok postotak točnosti tako da se mutacije događaju češće nego je uobičajeno za DNK-RNK prepisivanje. Postoje dvije vrste (serotipa) HIV virusa, HIV1 i HIV2. HIV1 virus je više virulentan.

Virusi slični HIV virusu su do sada pronađeni kod mnogih primata, što je dovelo do hipoteze da su isti prirodni rezervoar virusa.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.