Kako ublažiti simptome psorijaze

Psorijaza
Psorijaza

Psorijaza je autoimuna bolest čiji su simptomi crvenilo i ljuštenje kože. Iako je u pitanju neizlječiva bolest, postoje razne terapije koje pacijen­tima omogućuju gotovo normalan život. Kreme protiv psorijaze temelj su borbe s tom bolešću. Osobama koje imaju samo nekoliko mjesta na tijelu gdje im se koža promijeni­la samo krema je dovoljna.

Kombinacija krema

Mnoge te­rapije su kombinacija više različitih krema. Pacijenti bi ih svakodnevno trebali nanositi prema preporuka­ma svog ljekara. Takve terapije učin­kovite su samo na oboljeloj koži.

Hidratantne kreme

Jedna od ključnih stvari kod psorijaze je održavanje kože vlažnom. To je po­gotovo važno tokom suhih i hladnih dana. Pacijentima se preporuču­je mazanje kože vazelinom ili dru­gom kremom koja smanjuje potre­bu za češanjem. Krema se uglav­nom nanosi odmah poslije kupa­nja ili tuširanja.

Steroidne kreme

Najčešće kre­me koje oboljeli od psorijaze na­nose su steroidne. Te kortikosteroidne kreme imaju različitu snagu i učinak. Njihova je funkcija smanjiti upale i svrbež te usporiti širenje pso­rijaze. Iako su prilično učinkovite, steroidne kreme stanjuju kožu na mjestu nanošenja, što može izazva­ti strije. Dermatolozi često preporu­čuju rijetko korištenje takvih krema.

Sintetički vitamin D

Lijekovi koji u sebi imaju sintetički vitamin D smanjuju stvaranje novih stanica kože, ljuštenje i svrbež. Ne djeluju istom brzinom kao steroidne kre­me, ali ni ne stvaraju strije.

Derivati vitamina A

Kreme čiji temelj su derivati vitamina A smanjuju stvaranje novih kožnih stanica i upa­lu zahvaćenog područja, ali mogu izazvati dodatni neugodni svrbež.

Salicilna kiselina

Salicilna kiseli­na koristi se u kombinaciji s drugim kremama. Služi za smanjivanje upa­le te skidanje bolesne kože. Osim u obliku kreme, salicilna kiselina može se kupiti i kao sapun i šampon.

Tablete

Iako je mnogo pacijena­ta koji boluju od psorijaze posljed­njih godina prešlo na injekcije, ta­blete se još koriste. Antimetaboliti smanjuju proizvodnju bolesnih kožnih stanica, a piju se samo jed­nom sedmično. Nakon samo neko­liko mjeseci terapije biće primjetno znamo poboljšanje.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.