Pretilost povezana sa nesanicom

Debljina
Debljina

Poteškoće sa snom genetski su povezane s pretilošću, sindromom nemirnih nogu i šizofrenijom, pokazuje istraživanje koje je objavio naučni časopis “Nature Genetics.”

Britanski naučnici s University of Manchester i njihove američki kolege iz Massachusetts General Hospital u Bostonu dodaju kako su ranije epidemiološke studije već ukazale na postojanje ove veze, no sada je prvi put potvrda dobijena i na molekularnom nivou.

Analiza genoma

U istraživanju analiziran je genom 112.000 ispitanika. Identificirana su područja u genomu povezana s različitim tipovima poteškoća sa snom, uključujući nesanicu.

Istraživači vjeruju kako će njihovi nalazi unaprijediti razvoj novih metoda tretiranja poteškoća sa snom.

Pretilost

Pretilost (ili još debljina i gojaznost) (lat. obesites), kronična bolest koja nastaje prekomjernim nakupljanjem masti u organizmu i povećanjem tjelesne težine. Svako povećanje 10% više od idealne težine smatra se gojaznošću.

Epidemija ove bolesti u porastu je, te se ubraja u vodeće bolesti suvremene civilizacije. Ova bolest djeluje na mnoge organe i organske sustave, a povećava rizik oboljenja kardiovaskularnog sustava. Smanjuje i kvalitetu života.

Česta je u svakoj dobi. U pubertetu je podjednaka među spolovima, a poslije njega češća u žena nego u muškaraca.

Prekomjerna težina i pretilost

Iako za većinu ljudi pojmovi “prekomjerna težina” i “pretilost” predstavljaju sinonime, među njima postoji značajna razlika. Stručnjaci (liječnici ili nutricionisti) određuju da li osoba ima prekomjernu težinu ili je pretila prema dobi, spolu i antropometrijskim parametrima(tjelesnoj težini, indeksu tjelesne mase i postotku masnog tkiva). Osobe čiji je indeks tjelesne mase u rasponu od 25 do 29,9 kg/m2 imaju prekomjernu tjelesnu težinu, a osobe s indeksom tjelesne mase većim od 30 kg/m2 smatraju se pretilima. Za djecu i adolescente se indeks tjelesne mase računa drugačije, s obzirom na činjenicu da normalan udio masnog tkiva u tijelu ovisi o dobi i spolu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.