Predmenstrualne tegobe i genetika

Predmenstrualne tegobe
Predmenstrualne tegobe

Aktivnost nekih gena povezana je s predmenstrualnim disforičnim poremećajem, sugerira istraživanje provedeno u SAD-u na National Institute of Mental Health.

Istraživanje

Riječ je o poremećaju koji pogađa dvije do pet posto žena reproduktivne dobi, piše stručni časopis “Molecular Psychiatry”.

Prati ga najmanje pet simptoma, a jedan od njih može biti tjeskoba ili depresija. Simptomi su toliko jaki da ženu izbacuju iz dnevnog ritma.

Prema novim nalazima, ključna je aktivnost gena koji reguliraju reakcije ćelija na estrogen i progesteron.

Predmenstrualni sindrom

Predmenstrualne tegobe (PMS) predstavljaju skup fizičkih i emocionalnih promjena koje se javljaju neposredno prije menstrualnog krvarenja. Fizičke promjene se obično manifestiraju kao nadutost, zadržavanje tekućine, porast tjelesne težine, osjetljivost dojki, nadutost šaka i stopala, zatim kao slabost, mučnina, povraćanje, proljev, zatvor, glavobolje, promjene na koži i problemi sa disanjem.

Emocionalne promjene su depresija, iritabilnost, napetost, uznemirenost, promjene ponašanja, nemogućnost koncentracije i letargija.

Za 2-5% žena predmenstrualni sindrom (PMS) predstavlja veliki problem. Ali još veći broj žena ima blage ili umjerene tjelesne ili emocionalne promjene prije menstruacije. Simptomi mogu nastati u bilo kojem razdoblju tijekom menstrualnog ciklusa i isčezavaju čim se pojavi menstrualno krvarenje. Problemi koji se javljaju nisu isti iz mjeseca u mjesec, već se po intenzitetu mijenjaju. Na tegobe se najviše žale žene dvadesetih i tridesetih godina.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.