Neuralgija nervus trigeminusa

nervus trigeminus
nervus trigeminus

Bol je odbrambeni mehanizam i njegovo hirurško rješavanje dolazi samo u obzira kada se radi o jakom, neizdržljivom bolu, nekontrolisanom i hroničnom, kada više nema dijagnostičku vrijednost (ne govori o širenju bolesti) neko samo neizdržljivu patnju.

Neuralgije nervus trigeminusa dijele se na simptomatske i idiopatske.

 • Simptomatske – simptom su nekog oboljenja kao
 1. bolesti zuba,
 2. bolesti poda lobanje (apsces, tumor, aneurizma, karijes petroznog dijela temporalne kosti)

 • Idiopatska neuralgija nervus trigeminusaFothergillova bolest – samostalan entitet nepoznate etiologije koji karakterišu napadi iznenadnog nepodnošljivog bola u oblasti distribucije trigeminusa bez povoda ili podražajem dolorogenih zona.

Javlja se kod starijih ljudi češće kod žena mislilo se da je u vezi sa epilepsijom, herpesom i aterosklerozom ali nije dokazana povezanost ni sa jednim od entiteta. Javlja se naglo kao napad užasnog bola u nekoj ili sve tri grane trigeminusa , traje različito dugo i može prestati naglo kako je i počeo, pa se ponavlja za par dana ili godina ali kako napreduje sve učestalije. U toku napada vide se vazomotorni simptomi – suzenje, hiperemija vežnjače, navala krvi u lice i hipersalivacija.

Anamnezom i pregledom se nalaze dolorogene zone – Patrickove «trigger» zone predjeli na koži i sluzokoži gdje se pritiskom može izazvati paroksizmalni napad bola, pacijent pazi zonu od dodira.

Kada se isključe sve simptomatske neuralgije trigeminusa daje se di-fenil-hidantoin (Dilantin), karbomezepin (Tegretol). A standradni analgetici ne pomažu. Ako konzervativna terapija ne daje rezultate pristupa se hirurškoj alkoholnoj blokadi nerva, čime se prekidaju impulsi. Konačno se radi najradikalnija operacija presjecanja porcio major nervi trigemini iza ganglion semilunare – retrogaserična neurectomia.

2 Comments

 1. Poštovani!
  Molim vas možete li mi objasniti moje tegobe sa parestezijama po lijevoj strani lica,desnom koljenu,bokovima, leđima povremeno, gležnjevima, a koji su se pojavili prije deset dana. Naime prije točno goinu dana operirala sam hemeroide i oporavak je bio posebno bolan, ali nisam razumjela zašto. Nakon zarastanja reza i uredne stolice, žarenja u predjelu debelog mesa su ostala i to godinu dana da bi se nakon toga pojavilo još i gore navedeni simptomi. Posjetila sam specijaliste fizijatra, ortopeda i neurologa. Davali su mi lekadole , zotramide , brufene i na kraju lyriku mi je dao neurolog. Sada je uzimam, ali sam potpuno ošamućena od nje. Lakše spavam i noć mi je olakšana, ali danju teško funkcioniram, Parestezije imam i dalje i to dok pričam mi se pojačava naročito na licu.
  Imam 53 godine i svi nalazi su mi uredni i u granicama normale: kompletna slika krvi,osteoporoza, rtg kičme, mr l-s,hormoni u krvi.

  Molim vas ako imate kakav savjet za liječenje da mi pomognete.

 2. Poštovana,
  gore navedeni simptomi koji su se javili u zadnjih 10-ak dana najvjerovatnije su nuspojava Lyrik-e. Mislim da trebate promjeniti lijek.
  Također je potrebno napraviti detaljan neurološki pregled.
  L.P.

1 Trackback / Pingback

 1. Tweets that mention Neuralgija nervus trigeminusa | medicina - health -- Topsy.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.