NSAID mogu biti opasni!!!

NASID
NASID

Tablete koje se koriste protiv raznih upala ili nesteroidni ljekovi (NSAID), kako ih nazivaju doktori, mogu biti veoma opasni i ozbiljno nauditi organizmu – pokazuju najnovija istraživanja.

NASID
NASID

Naučnici su otkrili da upotreba NSAID-a može da promijeni “aktivnost enzima unutar staničnih membrana u tijelu”, što znači da uzimanje previše analgetika, ili konzumiranje u dužem periodu, može da izbaci tijelo “iz takta”.

Naučni tim Medicinskog fakulteta “Johns Hopkins” testirao je na ljudskim stanicama NSAID lijekove koji se izdaju na recept i pri tome su koristili propisane doze.

Otkrili su da te tablete dramatično utiču na interakciju enzima sa proteinima u staničnim membranama.

Isti problem je primjećen čak i kad su korišteni analgetici koji su u slobodnoj prodaji u apotekama, iako u manjem obimu.

Posebno mogu biti ugrožene žene. Većina žena redovno se okreće analgeticima koji ne idu na recept, a najnoviji rezultati pokazuju da, ako u tome pretjeruju, što je česta pojava, to može da izazve cijeli niz nuspojava.

Pretjerano korištenje analgetika najčešće je povezano sa mučninama i proljevom, ali može doći i do težih komplikacija kao što su krvarenje u želucu i povećani rizik od srčanog udara.

Ljekari navode da je paradoks u tome što konzument može da oboli upravo od onih bolesti zbog kojih uzima lijekove.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.