NSAID mogu biti opasni!!! - Zdravlje, medicina, lijecenje, zdravstveni portal
NASID

NSAID mogu biti opasni!!!

Tablete koje se koriste protiv raznih upala ili nesteroidni ljekovi (NSAID), kako ih nazivaju doktori, mogu biti veoma opasni i ozbiljno nauditi organizmu – pokazuju najnovija istraživanja.

NASID

NASID

Naučnici su otkrili da upotreba NSAID-a može da promijeni “aktivnost enzima unutar staničnih membrana u tijelu”, što znači da uzimanje previše analgetika, ili konzumiranje u dužem periodu, može da izbaci tijelo “iz takta”.

Naučni tim Medicinskog fakulteta “Johns Hopkins” testirao je na ljudskim stanicama NSAID lijekove koji se izdaju na recept i pri tome su koristili propisane doze.

Otkrili su da te tablete dramatično utiču na interakciju enzima sa proteinima u staničnim membranama.

Isti problem je primjećen čak i kad su korišteni analgetici koji su u slobodnoj prodaji u apotekama, iako u manjem obimu.

Posebno mogu biti ugrožene žene. Većina žena redovno se okreće analgeticima koji ne idu na recept, a najnoviji rezultati pokazuju da, ako u tome pretjeruju, što je česta pojava, to može da izazve cijeli niz nuspojava.

Pretjerano korištenje analgetika najčešće je povezano sa mučninama i proljevom, ali može doći i do težih komplikacija kao što su krvarenje u želucu i povećani rizik od srčanog udara.

Ljekari navode da je paradoks u tome što konzument može da oboli upravo od onih bolesti zbog kojih uzima lijekove.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>