Liječenje opstrukcije mokraćnog sistema

opstrukcije mokraćnog sistema
opstrukcije mokraćnog sistema

Osoba s bilo kojim oblikom opstrukcije mokraćnog sistema, ako je kompliciran s infekcijom, zahtijeva uklanjanje zapreke što prije, radi sprječavanja sepse i progresivnog oštećenja bubrega.

Ovisno o mjestu opstrukcije, privremena drenaža se često postiže na zadovoljavajući način nefrostomom, ureterostomom ili suprapubičnom kateterizacijom.

Akutna infekcija mokraćnog sistema

Pacijentu s akutnom infekcijom mokraćnog sistema i opstrukcijom treba se dati odgovarajući antibiotik prema osjetljivosti in vitro i stupnju koncentriranja lijeka u bubregu i u mokraći.

Liječenje obično traje tri do četiri tjedna.

Hronična infekcija mokraćnog sistema

Hronične ili rekurentne infekcije u opstruiranom, funkcijski oštećenom bubregu mogu zahtijevati nefrektomiju. Ako nema infekcije, hitan kirurški zahvat često nije potreban, čak pri potpunoj opstrukciji i anurije (zbog dostupnosti dijalize), barem dok acidobazni status, ravnoteža tekućine i elektrolita i kardiovaskularni status nisu popravljeni.

Ipak, mjesto opstrukcije treba utvrditi što prije, dijelom i zbog toga što se može razviti sepsa i zahtijevati hitnu urološku intervenciju.

Elektivno riješavanje opstrukcije se obično savjetuje bolesnicima s retencijom mokraće, s povratnim infekcijama mokraćnog sustava, sa stalnim bolovima ili s progresivnim gubitkom bubrežne funkcije. Mehanička se opstrukcija ponekad može riješiti i nekirurškim postupcima, npr. radijacijskim liječenjem retroperitonealnog limfoma. Funkcijska se opstrukcija zbog neurogenog mjehura može umanjiti kombinacijom čestog izmokravanja i kolinergičkih lijekova.

Riješavanjem opstrukcije, prognoza glede povrata funkcije ovisi većinom o stupnju nepovratnog oštećenja bubrega. Kad opstrukcija nije riješena, tijek bolesti će uglavnom ovisiti o tome je li zapreka potpuna ili nepotpuna, obostrana ili jednostrana te o nazočnosti infekcije mokraćnog sustava.

Potpuna opstrukcija s infekcijom može razoriti bubrege za nekoliko dana. Riješavanje potpune opstrukcije trajanja 1 i 2 tjedna uspostavlja glomerularnu filtraciju u pasa na 60, odnosno 30% normale.

Nakon 8 tjedana opstrukcije oporavka vise nema. Ipak, bez čvrstih dokaza ireverzibilnosti, treba uložiti svaki napor za dekompresiju, u nadi da će se bubrežne funkcije barem djelomično povratiti.

U pacijenata s cistektomijom zbog karcinoma mjehura, ilealni je kanal danas najpoželjniji put procedura mokraće. Ovaj je pristup bolji od ureterosigmoidostomije, opterećene visokom incidencijom opstrukcije uretera, refluksa, hipokalijemijske metaboličke acidoze, pijelonefritisa i neoplazmi na mjestu anastomoze.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.