U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu uspješno urađene dvije kadaverične transplantacije

kadavericne transplantacije
kadavericne transplantacije

U Klinickom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS)  jucer su uspješno uradene dvije kadavericne transplantacije kod pacijenata starije životne dobi, saopcio je danas Press KCUS-a.

Kadavericne transplantacije

Operativni zahvati uradeni su zahvaljujuci uspješnoj koordinaciji Klinickih centara u Sarajevu i Tuzli, te bolnice u Zenici.

U izvodenju ovih, veoma zahtjevnih operativnih zahvata, ucestvovao je veliki tim ljekara, koji su po dobijanju informacije da postoji donor organa, veoma brzo bili spremni za intervenciju.

“Po dobijanju informacije od Centra za transplantaciju koji djeluje pri Federalnom ministarstvu zdravstva, veoma brzo smo formirali timove ljekara, te stupili u kontakt sa pacijentima, kao i Klinickim centrom u Tuzli i bolnicom u Zenici, gdje je uradena eksplantacija organa. Operativni proces uspješno je protekao, a prvi postoperativni pokazatelji su veoma dobri“, kazala je šefica Klinike za nefrologiju, prof.dr Senija Rašic.

Kako se navodi u saopcenju, zahvalila se generalnoj direktorici KCUS, prof.dr Sebiji Izetbegovic, koja podržava razvoj transplantacione medicine u KCUS, ali i svim ostalim granama medicine u svrhu pružanja što boljih zdravstvenih usluga pacijentima.

“Posebno bih istakla i cinjenicu da se Zenica do sada istice po broju donora organa, te se iskreno nadamo da ce ovaj primjeri slijediti i ostali gradovi“, rekla je Rašic.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.