Simptomi upale slijepog crijeva

Simptomi upale slijepog crijeva
Simptomi upale slijepog crijeva

Bakterijska infekcija može prouzročiti ozbiljne zdravstvene probleme ako slijepo crijevo pukne i bakterija se proširi tijelom.

Slijepo crijevo nalazi se kao početni dio debelog crijeva koji je smješten nisko na desnoj strani.

Simptomi upale slijepog crijeva

Ako se radi o upali slijepog crijeva, bolovi se počinju pojavljivati u prostoru oko pupka. Mogu biti praćeni i dijarejom i vjetrovima, a zatim nastupa mučnina i povraćanje. Bolovi se, nekoliko sati nakon prvih simptoma, lokaliziraju na desni dio donjeg trbuha, no ono što otežava prepoznavanje da je riječ o upali slijepog crijeva jest činjenica da se tipični simptomi javljaju samo kod polovice bolesnika.

Katkada se bol premješta ili se crvuljak nalazi niže uz mokraćni mjehur pa je osobi teže procijeniti je li problem s mjehurom ili je zaista riječ o upali slijepog crijeva. U svakom slučaju potrebno je javiti se liječniku što prije kako bi se utvrdilo o čemu je riječ i pomno pritom pratiti sve simptome.

Kod malog djeteta trbuh može biti tvrd na dodir, natečen ili napuhnut. Javlja se bol na desnoj strani trbuha prilikom pritiska dlana na lijevu stranu trbuha ili prilikom kašljanja.

Bakterijska infekcija može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme ako slijepo crijevo pukne i bakterija se proširi tijelom. Osoba nakon toga može doživjeti osjećaj olakšanja, no to je “zatišje pred buru” jer nakon nekog vremena upala će se proširiti na cijelu potrbušnicu i trbuh će postati tvrd i bolan na dodir.

To je ono što mnogi odmah prepoznaju kao upalu slijepog crijeva i hitno se javljaju liječniku, ali uočite li neki od ovih simptoma, koji mogu trajati i do dva tjedna, otiđite k liječniku što prije.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.