Gubitak suvišnih kilograma povezan sa smanjenjem rizika obolijevanja od raka endometrija - Zdravlje, medicina, lijecenje, zdravstveni portal
rak endometrija

Gubitak suvišnih kilograma povezan sa smanjenjem rizika obolijevanja od raka endometrija

Gubitak suvišnih kilograma u novom istraživanju američkih naučnika povezan je sa smanjenjem rizika obolijevanja od raka endometrija.

Istraživanje

Naučnici s Indiana University dodaju kako je i umjereno smanjenje prevelike tjelesne mase povezano sa smanjenjem rizika za rak endometrija.

Prema podacima za SAD, rak endometrija je četvrti najčešći tip karcinoma kod žena. Više od 75 posto slučajeva raka endometrija se bilježi kod žena starijih od 55 godina. Novi nalazi prikupljeni su tokom 10 godina od oko 35.000 žena u dobi od 50 do 79 godina.

“Journal of Clinical Oncology” piše kako se pokazalo i da je svako povećanje tjelesne mase povezano s proporcionalnim povećanjem rizika za rak endometrija.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>