Ugriz psa

Ugriz psa
Ugriz psa

Pseći ugriz (vulnus morsum canis) osim što je relativno čest (80% svih životinjskih ugriza), kompliciran je u do 5% slučajeva infekcijama.

Liječenje

Liječenje uključuje kirurško zbrinjavanje (ispiranje, debridman, a na glavi i licu i suture), no, zbog navedenoga, često se postavlja i pitanje profilaktičke uporabe antibiotika.

Ono do danas nije definitivno riješeno, ali prema većini autora, čini se da je opravdana profilaksa kod velikih rana unutar prvih 8 sati ako su rane na glavi, šaci i genitalijama, te rane koje su suspektne na prodor u zglobnu čahuru ili zahvaćaju kost.

Posebna indikacija su i imunokompromitirane osobe. Daje se klaritromicin (Eracid 500 mg) ”per os” u trajanju 5  do 7 dana. U obzri dolaze i penicilinski preparati, a kod osoba alergičnih na penicilin većina autora primjenjuje eritromicin, no prema djelovanju na najčešće uzročnike, mogu se primijeniti i cefuroksim, sulfametoksazol + trimetoprim, klindamicin ili kinoloni.

Za liječenje inficiranih ugriznih rana, terapija mora biti parenteralna i treba pokrivati zlatni stafilokok, anaerobe i Pasteurella multocida, a dijagnostika usmjerena na dokaz artritisa i osteomijelitisa. Treba razmotriti antitetaničku i antirabičnu profilaksu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.