Elektrostimulacija srca u liječenju bradikardije

umjetno srce
umjetno srce

Transkutani pejsing

Transkutani pejsing treba započeti odmah u slučaju izostanka odgovora na atropin, ili ako se ne očekuje da će atropin biti efikasan.

Transkutani pejsing može da bude bolan i nekada nije efikasan u izazivanju mehaničke sistole. Treba potvrditi mehanički efekat i ponovo procjeniti stanje pacijenta. Koristiti analgeziju ili sedaciju za kontrolu bola i pokušati sa identifikacijom uzroka bradiaritmije.

Pejsing pesnica

Ukoliko je atropin neefikasan i transkutani pejsing nije odmah dostupan, može se pokušati pejsing pesnicom dok se čeka odgovarajuća oprema. Potrebno je isporučiti nekoliko ritmičnih udaraca stisnutom pesnicom preko donjeg dijela lijeve ivice sternuma da bi srce dobilo ritam u fiziološkom tempu 50-70 u minutu.

Privremeni transvenozni pejsing

Potražiti pomoć stručnjaka za procjenu potrebe za privremenim transvenoznim pejsingom. Privremeni transvenozni pejsing bi trebalo razmotriti onda kada postoji podatak o nedavnoj asistoliji, Mobitz tipa II AV bloku; kompletnom (trećeg stepena) bloku (naročito sa širokim QRS ili inicijalnim ritmom od <40 /min ili dokazanom ventrikularnom pauzom dužom od 3 sekunde).

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.