SAMOUBISTVO (Suicidium)


Samoubistvo je svjesno i namjerno uništenje sopstvenog života. Za pojam samoubistva bitni su:
 svjesnost postupka i njegovih posljedica,
 namjera izvršenja postupka i
 postupak namjernog uništenja sopstvenog života.
Samoubistvo našim zakonom nije inkrimisano kao krivično djelo,

Navođenje na samoubistvo i pomaganje u samoubistvu čini posebno krivično djelo (čl.40 KZ) :
1. Ko navede drugog na samoubistvo ili mu pomogne u izvršenju samoubistva, pa ovo bude izvrešno, kazniće se ……………
2. Ko djelo iz stava 1. ovog člana učini
a. prema maloljetnom licu koje je navršilo 14 godina ili
b. prema licu čija je sposobnost da shvati značaj svoga djela
c. ili da upravlja svojim postupcima bila bitno smanjena,
kazniće se ……………
3. Ako je djelo iz stava 1. ovog člana učinjeno
a. prema maloljetniku koji nije navršio 14 godina ili
b. prema licu koje nije moglo shvatiti značaj svoga djela
c. ili upravljati svojim postupcima,
učinilac će se kazniti po članu 36. ovog Zakona.

Zakonodavac razlikuje težinu djela prema uzrastu i prema duševnom stanju osobe koja se navodi na lišavanje svoga vlastitog života i to razlikovanje se ogleda u tri stepena.

NAVOĐENJE NA SAMOUBISTVO, znači podstrekavanje na samoubistvo, odnosno nagovaranje i stvaranje odluke kod jedne osobe da izvrši samoubistvo. Navođenje i podstrekavanje na samoubistvo može se izvršiti na razne načine, prikazivanjem beznadežne situacije u kojoj se to lice nalazi, zatim zastrašivanjem, prijetnjama itd.

POMAGANJE U SAMOUBISTVU odnosi se na sve one djelatnosti koje olakšavaju izvođenje samoubistva osobe koja je donijela odluku o lišavanju svog vlastitog života. Pomaganje u samoubistvu sastojalo bi se u davanju savjeta o načinu i sredstvu samoubijanja, prikladnosti sredstava, bezbolnosti načina itd. Isto tako pomaganje u samoubistvu bilo bi i davanje sredstava licu koje je donijelo odluku o samoubijanju, na primjer davanje prikladne omče za vješanje, efikasnog otrova za trovanje itd.

Samoubistvo je, kao što smo to na početku definisali, svjesno i namjerno, odnosno voljno (umišljajno) lišavanje vlastitog života, znači da je lice koje donijelo odluku o oduzimanju svoga života, svjesno svojih radnji i njenih posljedica.
Nasuprot tome, pomaganje u samoubistvu licu, koje nije svjesno svojih radnji i svojih postupaka (stanje neuračunljivosti), neće predstavljati krivično djelo navođenja na samoubistvo i pomaganje u samoubistvu, nego krivično djelo ubistva.

Sem svršenog samoubistva, postoje još i pokušana samoubistva (tentamen suicidii), uslovljena samoubilačkom namjerom, preduzimanjem samoubilačkih radnji i upotrebnom za život opasnog sredstva ili načina, ali nasuprot namjeri, ostaju nedovršena iz ranih uzroka kao što su: nepodobnost sredstava ili načina izvođenja, neumjesnost, neodlučnost, slučajno spašavanje od drugih, blagovremena ukazana Ije-karska intervencija itđ.

Povrede kod pokušaja samoubistva, moraju se diferencijalno dijagnostički dvojiti od samopovreda (automutilatio), lažnih samopovreda (pseudomutilatio), zatim od ubilačkih i zadesnih povreda, što treba uvijek imati na umu prilikom sudsko medicinskog vještačenja.[/lang_ba]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.