Vrtoglavica-vertigo

Vrtoglavica
Vrtoglavica

Definicija

Vrtoglavica je poremećaj orijentacije u prostoru koji se manifestira snažnom iluzijom kretanja u prostoru. To je neodređen izraz koji bolesnici upotrebljavaju da bi opisali nekoliko različitih subjektivnih stanja. Uz privid kretanja često je prisutan i funkcionalni okulomotorički poremećaj (nistagmus), rušenje u stajanju i hodanju i mučnina.

Etiologija

Vrtoglavica nije bolest. To je stanje koje može izazvati više od 300 uzroka. Najčešći su: položajna vrtoglavica, upala vestibularnog živca, Meniereova bolest, tumor slušnog živca, poremećaji protoka krvi u mozgu, promjene tkiva vratne kralježnice, ozljede, prekomjerna naprezanja mišića, starije životno doba, napetost, stresna vrtoglavica i dr.

Klinička slika

Osobe koje imaju vrtoglavicu najčešće opisuju poremećaj ravnoteže na dva načina: kao osjećaj vrtnje oko glave ili u glavi, ili kao gubitak orijentacije u prostoru. Smetnje se pogoršavaju okretanjem glave i promjenom položaja tijela, a često su praćene poremećajem sluha i šumom u uhu i mučninom. Specifični poremećaji su kretanje i bježanje predmeta pred očima ili osjećaj okretanja vlastitog tijela u prostoru, zatim osjećaj gubljenja u prostoru, propadanja, uzdizanja i zanošenja u stranu ili naprijed – nazad. Kod vrtoglavica uzrokovanih bolestima unutarnjeg uha (otogenih vrtoglavica), predmeti koje gledamo vrte se vodoravno od bolesnog prema zdravom uhu, a ravnoteža je poremećena kod bolesnog uha. Nespecifični poremećaj ravnoteže ili lažna vrtoglavica karakterizira se svjetlećim zvjezdicama ili mračenjem pred očima (omaglica), nesvjesticom, osjećajem punoće i pritiskom u glavi i ušima. Najčešći im je uzrok kratkotrajni izostanak ili smanjeni protok krvi u mozgu ili u vratu.

Položajna vrtoglavica – najučestalija je od svih, a uzrokuje je neprimjeren pokret ili položaj glave, pri ležanju, okretanju u postelji ili zabacivanju glave unatrag. Traje svega minutu ili kraće, a može biti praćena ritmičnim treperenjem očiju dok sluh ostaje očuvan. Može se pojavljivati svakih nekoliko dana, ali i nakon nekoliko mjeseci. Upala vestibularnog živca – napad žestoke vrtoglavice traje nekoliko dana, a zatim postupno popušta kroz nekoliko tjedana. Iako uzrok poremećaja i mjesto oštećenja nisu dokazani, većina liječnika smatra da je riječ o upali živca Vestibulum labirinta unutarnjeg uha.

Meniereova bolest – radi se o poremećaju mikrocirkulacije u unutašnja uhu. Bolest se karakteriše iznenadnim napadima vrtoglavice, koji mogu trajati od nekoliko minuta do nekoliko sati. Napad može biti tako žestok da bolesnik mora legne. Žestoka vrtoglavica obično je kratkotrajna. Prate je muka, povraćanje, šum u uhu, gubitak ravnoteže nekada diplopije (duple slike).

Tumor slušnog živca karakterizira se stalnom vrtoglavicom čija se izraženost može mjeriti. Drugi znakovi koji ukazuju na tumor su oštećenje sluha i poremećaji funkcije drugih živaca mozga.

Dijagnoza

U dijagnostici uzroka vrtoglavice sudjeluju stručnjaci raznih specijalnosti: otoneurolog, neurolog, neurotraumatolog, fizijatar i kod djece neuropedijatar. Od neprocjenjive je važnosti opis oboljelog o prirodi vrtoglavice, o njegovom radnom mjestu, aktivnostima neposredno prije napada, mogućim povredama glave i vrata i kroničnim bolestima. Postavljanje točne dijagnoze omogućuje niz dijagnostičkih postupaka: od pregleda oba uha, nosa, ždrijela i grkljana, preko neurološkog i očnog pregleda, nalaza fizijatra ili ortopeda, pretraga srca i krvnih žila, pa sve do psihijatrijskog ispitivanja. Nakon što se utvrdi uzrok, određuje se način lečenja-

Liječenje

Osobu koja ima napade vrtoglavice prvo treba smiriti i oprezno staviti u najzgodniji položaj za glavu. U protivnom može pasti i ozlijediti se. Tegobe se ublažavaju strogim mirovanjem zatvorenih očiju i hladnim oblozima, a po potrebi uzimanjem sredstava za smirenje i onih protiv povraćanja. Nikotin, alkohol i crna kava najstrože su zabranjeni, a prvih 24 sata treba uzimati neslanu hranu. Korisno je postupno opuštanje mišića uz ispravno disanje, psihičko opuštanje, masaža glave i vrata.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.