Tuba uterina

Tuba uterina
Tuba uterina

Tuba uterina
Tuba uterina

Tuba uterina ili jajovod je kanal u čijoj vanjskoj trećini, ukoliko za to postoje uslovi, dolazi do oplodnje, odnosno spajanja muške i ženske spolne stanice. Na jajovodu opisujemo, idući od lateralno prema medijalno, nekoliko dijelova:

1. infundibulum tube uterine predstavlja lateralni kraj jajovoda. Na njemu nalazimo otvor, ostium abdominalis tube uterine, preko kojeg jajovod komunicira sa peritonealnom šupljinom. Kroz ovaj otvor ulazi jajna stanica. Međutim, nekada do oplodnje dolazi i u trbušnoj šupljini, kada nastaje tzv. abdominalna trudnoća, koja je vrlo opasna. Sa infundibuluma odlazi 12-15 resica koje su označene kao fimbrije tube uterine. Jedna od ovih fimbrija je najduža i dopire do ovarijuma, a označena je kao fimbrija ovarika. Fimbrije pomažu jajnoj stanici da uđe iz trbušne duplje u jajovod.

2.Ampula tube uterine je dio koji se nastavlja na infundibulum. To je prošireni dio jajovoda koji lagano prelazi u suženje nazvano istmus tube uterine.

3. Istmus je uzak i ima cilindričan oblik. On se u superolateralnom uglu uterusa nastavlja na pars uterina.

4. Pars uterina je dio jajovoda koji prolazi kroz zid uterusa. Ovaj dio tube se otvara u matericu preko otvora nazvanog ostium uterinum tube uterine.

Tuba uterina je obavijena peritoneumom koji se nastavlja kao duplikatura nazvana mezosalpings. Ova duplikatura povezuje tubu uterinu za lig. latum uteri.

Unutrašnja površina jajovoda posjeduje uzdužne nabore sluznice, plike tubarije. Ovi nabori su najbolje razvijeni u ampularnom dijelu, i označeni su kao plike ampulares. U slučaju upala ovi nabori mogu sinehijama potpuno suziti lumen jajovoda i onemogućiti prolaz oplođene jajne stanice u matericu što rezultira razvojem ploda u jajovodu sa nastankom vrlo opasne tubarne trudnoće.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.