Suptilni znakovi bipolarnog poremećaja

Bipolarni afektivni poremećaj
Bipolarni afektivni poremećaj
Bipolarni afektivni poremećaj
Bipolarni afektivni poremećaj

Kada su u pitanju psihičke bolesti, postoji puno stereotipa. U stvarnosti, poremećaje raspoloženja teško je ustanoviti – posebno kod osoba s bipolarnim poremećajem (ponekad zvanim i manična depresija).

Jako dobro raspoloženje

Bipolarni poremećaj karakteriziraju izmjene epizoda depresije i manije. Tokom manične faze neki pacijenti imaju potpuni odmak od stvarnosti.

Ali hipomanija, koja je također simptom poremećaja, je stanje u kojem osoba pršti od energije, ali nije izgubila dodir sa stvarnošću. Osobe su iznimno dobro raspoložene, pršte od energije i kreativnosti te mogu osjećati euforiju. To je strana bipolarnog poremećahja u kojoj oboljeli zapravo uživaju – dok traje.

Nesposobnost izvršavanja zadataka

Kuća puna nedovršenih projekata znak je bipolarnog poremećaja. Oni koji ne mogu završiti zadatak često prelaze s jednog na drugi, planiraju velike, nerealne projekte koje nikada ne dovrše.

Depresija

Osoba u bipolarno-depresivnom stanju imat će iste simptome kao osoba s ‘običnom’ depresijom. Imat će probleme s gubitkom energije, apetita, nesanicom.

Nažalost, tipični antidepresivi neće pomoći kod osoba s bipolarnim poremećajem. Štoviše, mogu ih tjerati na češće izmjene epizoda manije i depresije i tako pogoršati stanje.

Razdražljivost

Osobe s ovim stanjem pate od ispreplitanja epizoda manije i depresije. Tokom tog stanja, često su ekstremno razdražljivi, što često vodi i do agresivnog ponašanja.

Ubrzan govor

‘Govor pod pritiskom’ jedan je od najčešćih simptoma bipolarnog poremećaja. Osoba će brzo pričati, a ako joj nešto pokušate reći, vjerojatno će samo prijeći preko toga i nastaviti pričati svoje. Također preskače s teme na temu.

Problemi na poslu

Brojni simptomi mogu utjecati na sposobnost dolaska na posao, rada i komuniciranja s drugima. Osim problema s izvršavanjem zadataka, vjerojatno imaju poteškoća sa spavanjem, razdražljivošću i prenapuhanim egom.

Alkohol i droge

Oko 50 posto oboljelih ima problema s ovisnošću, posebno o alkoholu. U maničnoj fazi oboljeli će posegnuti za alkoholom kako bi se smirili te popravili raspoloženje kada su depresivni.

Hirovito ponašanje

Kada su u maničnoj fazi, osobe s bipolarnim poremećajem mogu imati prenapuhan ego. Ovo je drugi najtipičnija vrsta ponašanja kod oboljelih koja rezultira pretjeranim trošenjem novca, riskantnim i neobičnim seksualnim ponašanjem.

Problemi sa spavanjem

Tokom depresivne faze, mogu spavati previše, osjećati umor cijelo vrijeme. U maničnoj fazi neće spavati dovoljno, ali neće osjećati umor.

Naleti ideja

Oboljeli se osjećaju kao da im se um neprestano utrkuje i da ne mogu kontrolirati ili usporiti misli, što se često vidi u ‘govoru pod pritiskom’.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.