Putnička diareja

putovanje

putovanje
putovanje

Putnička ili turistička dijareja »travellers diarrhoea« zadnjih je godina u porastu, uporedo sa porastom broja putnika i turista koji putuju u druge, prvenstveno u egzotične zemlje.

Etiologija ovih dijareja nije potpuno razjašnjena, jer su u stolici takvih bolesnika samo ponekad nađene salmonele, šigele, entameba dizenterije i vibrio kolere. Prema tome, ne radi se uvijek o patogenim uzročnicima, nego je u pitanju više bakterija i virusa koji se ne smatraju uvijek patogenim. U novije vrijeme ustanovljeno je da neki sojevi E. coli koji se do sada nisu smatrali patogenim mogu, pod određenim uslovima prouzrokovati putničku dijareju.

Bolest se najčešće javlja nakon nekoliko dana boravka u stranoj, prvenstveno nedovoljno razvijenoj zemlji, a karakteriše se profuznim proljevom. Stolice su vodenaste, ponekad sadrže sluz, ali nikada krv. U težim slučajevima javi se mučnina, povraćanje, bolovi u trbuhu i mišićima pa je bolesnik prinuđen da ostane u krevetu nekoliko fdana. Bolest obično traje od 2 do 3 dana ali se proljevi mogu javiti i u atakama u trajanju od jedne do dvije sedmice.

Terapija je simptomatska, uključujući i upotrebu sintetskih antidijaroika, a antibiotike treba upotrijebiti sanio ako postoji opravdana indikacija.

Profilaksa se sastoji u upotrebi vode ža piće sarno iz zatvorenih boca, izbjegavanju leda koji je napravljen od obične vode koja je u upotrebi u dotičnom kraju, izbjegavanju nekuhane hrane, u prvom redu voća i povrća. Voće treba uzimati isključivo oljušteno.

Ako neina mogućnosti da se voda i napici upotrebljavaju iz zatvorenih boca, onda vodu treba obavezno prije upotrebe prokuhati.

Antibiotike i ostale kemoterapeutike ne treba sistematski primjenjivati u prevenciji putničke dijareje jer ova profilaksa nije uvijek dala zadovoljavajuće rezultate.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.