Pilonidalna bolest

Pilonidalni sinus
Pilonidalni sinus

Ove promjene se najčešće javljaju u glutealnoj brazdi (sakrokokcigealni predio), 3 do 5 cm iznad analnog otvora, u vidu malih sinusnih otvora ili cističkih formacija. Unutar sinusa ili cisti mogu se naći dlake u oko 25 do 40% bolesnika. Najšire prihvaćeno tumačenje nastanka ovih lezija je urastanje dlaka u derm, čime se provocira zapaljenje oko stranog tijela. Izvjesni autori smatraju da za ovu pojavu postoje i kongenitalni razlozi, jer su histološka istraživanja pokazala postojanje ostrvaca epiderma u samom dermu i potkožnom tkivu.

Pilonidalni sinus se može javiti i na drugim mjestima, svuda gdje postoje nabori kože i dlake (pupak, pazušna jama, prepone, genitalije). Može nastati i kao profesionalno oboljenje (interdigitalni nabori kože kod berbera).

Liječenje:

Kod sinusnog apscesa indikovane su incizija i drenaža. Za hronične nezapaljene ciste i sinuse najbolja metoda u liječenju je ekscizija u zdravu okolinu do presakralne fascije. Primarni šav se primjenjuje samo kod jednostavnih i ne mnogo opsežnih sinusa. U ostalim situacijama pogodnija je metoda odloženog šava ili sekundarnog zarastanja zbog opasnosti od recidiva. S obzirom na lokalne anatomske uslove reljefa preporučuje se kosa eliptička ekscizija pod uglom od 45° u odnosu na osovinu glutealne brazde. Time se obezbeđuje brže i sigurnije zarastanje (nema rastezanja ivica rane) sa manje rizika od recidiva. Kod opsežnih hroničnih gnojnih procesa koji zadiru široko u susjedne glutealne regije, rekonstrukcija se može postići jedino plastičnim procedurama („Z” plastika, klizajući režnjevi). Učestalost recidiva varira od 5 do 25%, bilo zbog nekompletne prvobitne operacije ili formiranja novog sinusa.

1 Trackback / Pingback

  1. Hidradenitis suppurativa

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.