Grozdasta mola (mola hydatidosa)

Grozdasta mola
Grozdasta mola

Mola hydatidosa je poremećena trudnoća koju karakteriše degeneracija čupica i njihovo pretvaranje u mjehuriće poredane u obliku grozda ispunjene bistrom tečnošću.

Parcijalna degeneracija malog broja horionskih čupica kod inače normalne posteljice prilično je česta, ali je bez većeg kliničkog značaja. Međutim, prava grozdasta mola relativno je rijetko oboljenje. Javlja se u oko 0,4% svih trudnoća. Ima krajeva u svijetu gdje se mola javlja nešto češće nego u ostalim.

PRAVA MOLA HYDATIDOSA – začetak ugine već u početku trudnoće i čupice se samostalno razvijaju. One mogu biti različite veličine: od veličine zrna prosa do veličine krupnog zrna grozda. Povezane međusobno, degenerisane čupice čine mekanu, trošnu masu koja makroskopski podjseća na grozd i od koje se lahko otkidaju pojedini elementi, koji mogu biti izbačeni iz uterusa.

PARCIJALNA MOLA HYDATIDOSA – Slučajevi parcijalne mole su češći i tu nisu sve čupice zahvaćene degenerativnim procesom pa se začetak može i dalje razvijati. Tada se na plodu  ponekad mogu naći i druge urođene anomalije, te on  može da ugine prije termina porođaja ili ubrzo po porođaju,
Mikroskopski: sluzava degeneracija strome čupica sa proliferacijom njenog epitela, koji gradi mjehurić ispunjen bistrom tečnošću. Krvni sudovi čupice nestaju, a njen zid je istanjen i sastoji se samo od sincicijalnog sloja. U tečnosti koja ispunjava mjehurić nalazi se velika količina horionskog gonadotropina.
Molarna trudnoća u početku protiče kao i normalna trudnoća, pri čemu su izvjesni simptomi jače naglašeni, posebno simptomi GIT-a. Pored amenoreje kraćeg, ili dužeg trajanja, kod trudnica se često ispoljavaju znaci lošeg podnošenja trudnoće u vidu muke, gađenja, povraćanja, bljedila i opšte slabosti.

Najvažniji simptomi molarne trudnoće su oskudna produžena krvarenja, krvarenja u vrijeme kad bi žena trebala da ima menstruaciju, brz rast uterusa koji ne odgovara starosti trudnoće, opšta slabost, iscrpljenost i učestala pojava ranih graviditetnih toksikoza. Zbog toga je trudnica blijeda, malaksala i sa znacima intoksikacije.

Ukoliko se molarna trudnoća ne otkrije ili spontano ne završi u prvim mjesecima trudnoće, odnosno ukoliko se očuva i preko polovine trudnoće, kod bolesnice se može razviti klinička slika preeklampsije. Ovakvi slučajevi grozdaste mole izvanredno su rijetki.

 • Grozdasta mola je obično dobroćudna,
 • Ako penetrira zid uterusa i širi se prema okolnim organima radi se o malignom oboljenju MOLA DESTRUENS.
 • Ima rijetkih slučajeva grozdaste mole kada se iz prvobitnog ognjišta krvnim putem prenose METASTAZE u udaljene organe.
  Treba imati na umu i činjenicu da znatan procenat molarne trudnoće maligno degeneriše ili recidivira kao horionepiteliom. Zato svaku molarnu trudnoću treba veoma ozbiljno shvatiti.

DIJAGNOZA
Anamneza – nespecifični simptomi ipak navode na mogućnost – brz rast uterusa, krvarenja, znaci ranih graviditetnih toksikoza.
Objektivni simptomi – U urinu se nalazi visok titar gonadotropina tako da je biološka reakcija na trudnoću pozitivna i sa razblaženim urinom. Siguran znak je nalaz mjehurića u izbačenoj krvi, i ultrazvučni pregled.

Približno kod jedne trećine trudnica sa molarnom trudnoćom pri bimanuelnom pregledu mogu se otkriti, pored uvećane uterusa, i cistični tumori na jajnicima, kao posljedica hiperluteinizacije nastale dejstvom velike količine horionskog gonadotropina.

Trudnoća se obično spontano prekida oko četvrtog mjeseca trudnoće ili nešto kasnije.
Prekid molarne trudnoće počinje sa veoma obilnim krvarenjem iz uterusa. U takvim slučajevima kroz nedovoljno proširen kanal grlića na unutrašnjem ušću uterusa napipava se mekano tkivo koje, ako je u pitanju trudnoća starija od tri meseca, može da navede ljekara da posumnja da je riječ o placenti previji. Pri tome uz nedovoljnu dilataciju cervikalnog kanala i uz vrlo obilno krvarenje iz uterusa u izbačenoj krvi mogu se zapaziti tkivni mehurići ispunjeni bistrom tečnošću. Zbog obilnog krvarenja, bolesnica brzo postaje anemična.

Terapija

Pažljivom kiretažom odstraniti sadržaj uterusa. Za kiretažu ne treba čekati spontani prekid trudnoće nego intervenisati i u slučajevima kada se sa sigurnošću postavi dijagnoza grozdaste mole.
Pri intervenciji biti veoma pažljiv i oprezan. Posebna opasnost od perforacije zida uterusa prijeti u slučajevima mole destruens.
Poslednjih godina izvjesni akušeri pražnjenje uterusa kod molame trudnoće sa manjim rizikom, umjesto kiretažom, vrše vakuumaspiracijom. Izuzetno rijetko, u posebno komplikovanim slučajevima, grozdasta mola odstranjuje se abdominalnom operacijom.

Zbog relativno česte pojave horionepitelioma posle odstranjenja grozdaste mole kiretažom ili aspiracijom, bolesnicu treba pratili i povremeno kontrolisati bar još 2 godine.
Pri svakoj kontroli, pored ginekološkog pregleda, treba izvršiti biološke ili imunološke reakcije trudnoće i, prema tome, dozirati gonadotropin u mokraći bolesnice. U slučaju neurednog krvarenja treba izvršiti kirtažu i dobijeni materijal uputiti na histološki pregled.

Na kraju treba istaći da pravilno liječene žene koje su imale grozdastu molu mogu po izliječenju, obično po isteku 2 godine, da zatrudne, i da imaju sasvim normalnu trundoću.

7 Comments

 1. Dobar dan postovani,Nazalost ja sam imala grozdastu molu,bila je 16 nedelja trudnoce,blizanacka trudnoca.Plodovi su uginuli,a onda je histopatoloski izvestaj pokazao grozdasta mola.Uradjena mi je nakon toga vakum kiretaza jer je beta bila 220.Nakon toga je pala na 90,pa na 30,sada je 0,11.Dal je to normalno,i kad mogu ostati u drugom stanju.Imam 26 god.Da li moram da uradim neke dodatne analize

 2. Pravilno liječene žene koje su imale grozdastu molu mogu po izliječenju, obično po isteku 2 godine, da zatrudne, i da imaju sasvim normalnu trundoću.
  Beta se pravilno spusta…

 3. Zdravo,ja sum od Makedonija,zelim da pitam nesto,ja imam parcijalna mola,pred edna nedela sam uradila kiretaza zato sto plod je bio mrtav i su mi otkrili da imam parcijalna mola,doktor mi je rekao da lici na grozdasta mola,dali je to isto parcijalna i grozdasta mola?i danas sam uradila beta-hcg i rezultat je pokazao da je 1684,to je mnogo zar ne,po svih sajtovima o kojoj sam citala prici o zenama koje su imale ovakav slucaj niedna nide imala toliko visok beta,cih oko 130 do 250,a ja imam 1684,zelim da mi pisete sta da radim i dali je to zaista mnogo i dali je stasno,dali moze da nastane kancer?pozdrav

 4. Poštovana,
  Razlika je slijedeća: Kompletna mola hydatidosa nema plod (zametak se ne može prepoznati), dok parcijalna mola hydatidosa ima plod.

  Nivo Beta HCG zavisi od tjedna trudnoće (raste sa brojem tjedana), tako da Vaš Beta HCG nije visok.

  Uz pravilno liječenje mola hydatidose nema komplikacija i nakon 2 godine moguća je nova trudnoća

  Lijep pozdrav

 5. TKo mi moze reci sta i kako dalje,imala sam parcijalnu molu.Uradena mi je vakumska aspiracija i beta mi je nakon dva i pol mjeseca pala na 11.Kad mogu ocekivat koificijent 0 .Naravno me zanima da li moram ici kog ginekologa i sto sve moram od pretraga i pregleda radit.Molim vas kako je vase iskustvo jer se dobro osjecam a mrim ici na ginekolosku stolicu.

 6. Poštovana,
  potrebno da bar dvije godine imate redovite ginekološke preglede.
  l.p.

 7. Posle kiretaze imam uvećane jajnike i luteinske ciste koje se nisu nestale ni posle nedelju dana od kiretaze. Sumnja se na grozdastu molu. U utorak dobijam patohistoloski nalaz ,bojim se da nije koriokarcinom jel je za njega specifično da se jajnici uvećaju i luteinske ciste. Beta mi je sa 30000 pala na 12000 pa onda na 3000 i sad u ponedeljak opet radim bbetu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.