Ovarium – Jajnik

Ovarium
Ovarium

Ovarium
Ovarium

Ovarijum ili jajnik je ženska polna žlijezda u kojoj se razvijaju ženske polne stanice, a osim toga ovaj organ funkcionira i kao žlijezda sa unutrašnjim lučenjem. Ovarijum je smješten na lateralnom zidu male zdjelice, na mjestu koje odgovara djeljenju a. iliake komunis na a. iliaku internu i eksternu. Njegova površina je kod žena puna ožiljaka što pokazuje mjesta kroz koja izlaze zrele jajne stanice. Kod djevojaka koje nisu imale menstruacije, dakle prije puberteta, površina ovog organa je glatka. Na jajniku opisujemo 2 strane: facies lateralis et medialis, dva ruba, margo liber i mesovarikus i dva kraja, ekstermitas uterina i tubaria.

Facies lateralis je konveksna. Smještena je u udubljenju koje se zove fosa ovarika. Ovo udubljenje je omeđeno sprijeda hvatištem lig latum uteri, straga sa a. ilika interna, gore i lateralno sa a. i v. iliaka eksterna, a dolje sa a. obturatoria.facies medialis pokriva nabor peritoneuma nazvan mezosalpings koji povezuje tubu uterinu za lig. latum uteri. Mezosalpings i peritoneum koji pokriva fosu ovariku omeđuju jednu peritonealnu vreću nazvanu bursa ovarika koja komunicira sa peritonealnom šupljinom.

Margo mezovarikus je ravan i okrenut je prema naprijed. Kroz njega ulaze i izlaze krvni sudovi i živci ovarija. Inače za ovaj rub se veže duplikatura peritoneuma nazvana mezoovarijum po čemu je ovaj rub i dobio ime. Margo liber je konveksan i okrenut je prema natrag dolazeći u odnos sa rektumom.

Ekstremitas tubaria je okrenuta prema gore i lateralno, a u odnosu je sa fimbrijama tube uterine. Ekstremitas uterina je okrenuta prema dolje i medijalno i u odnosu je sa uterusom.

Za ovarijum se vežu tri ligamenta koja ga fiksiraju u njegovom stalnom položaju. To su:

1. lig. suspenzorium ovarii koji ide od lumbalne regije na gornji kraj margo mezovarikusa. Kroz njega prolaze a. i vv. ovarice, limfni sudovi i živčani pleksus ovarikus.

2. lig. ovarii proprijum ovari je razapet između gornjeg kraja lateralnog ruba uterusa i ekstremitas uterina ovarijuma.

3. mezovarijum je nabor peritoneuma smješten u sagitalnoj ravni. Razapet je je između margo mezovarikusa i stražnje ploštine lig. latum uteri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.