Ulje divljeg origana

Origanum vulgare syriacum
Origanum vulgare syriacum
Origanum vulgare syriacum
Origanum vulgare syriacum

Najnovija istraživanja pokazuju da je ulje origana moćan prirodni antibiotik, koji je učinkovit kod 25 vrsta bakterija. Ulje dobiveno iz lišća origana sadrži ljekoviti sastojak carvacrol, koji posjeduje nevjerojatna antibakterijska svojstva. Čak i mala doza ulja origana je efikasna protiv Stafilokoka i po svojim antibakterijskim svojstvima može se usporediti sa konvencionalnim antibioticima.

Ulje origana ima jako djelovanje na uobičajene patogene bakterije, kao što su Stafilokok, E-coli i listerija. Carvacrol učinkovito se bori protiv Candide Albicans, Salmonelle i Pseudomonas aeruginosa. Pseudomonas je vrsta bakterije, koju je posebno teško liječiti zbog rezistencije na antibiotike.

Rast bakterija imunih na antibiotike zabrinjava medicinske stručnjake. Mnoge bakterije već pokazuju otpornost na vankomicin, posebice crijevne bakterije poput Enterokoka. Vankomicin se smatra najjačim postojećim antibiotikom, koji se koristi samo u krajnjem slučaju.  Za razliku od vankcomicina, bakterije ne mogu razviti imunitet na prirodne antibiotike poput ulja origana.

Nemojte pomiješati origano koji koristite u kuhinji sa origanom, o kojem se govori u ovom članku! Origano, koji se koristi kao začin, obično pripada porodici Origanum majorana, dok ljekovito ulje dobiva se iz origana vrste Origanum vulgare.

Naučne činjenice o Origano ulju:

 • je najjači biljni antiseptik
 • jake antibakterijske, fungicidne, antiviralne, antiparazitne i antioksidativne osobine
 • izuzetno jača imuni sistem, a naučno je potvrdjeno da je organizam mnogo jači njegovim redovnim konzumiranjem
 • origano djeluje na tridesetak vrsta bakterija kao što su Psudomonas aeruginusa, Ešerihiju koli, Salmonelu, Stafilokoke, Listeria monocytogenes, Staphylococcus auerus i albus, te Bacillus antracis i gljivicu Kandidu, kako na koži tako i u sistemskim infekcijama
 • male količine origano ulja imaju isto dejstvo kao streptomycin, penicillin, vacnomycin, nystatin, i amphotericin u eliminisanju mikroba
 • Probotanic Origano ulje je napravljeno destilacijom divljeg origana koji raste u predijelu Mediterana
 • Najvažniji i najjači aktivni sastojak origano ulja je karvakrol (carvacrol),
 • Probotanic origano ulje ima 95,29% karvakrola, potpuno je čisto i prirodno, bez ikakvih dodataka i primjesa.

Mravinac ili origano (Origanum heracleoticum, Origanum vulgare, Origanum hirtum; Cunila gallinacean) je samonikla biljka mediteranskog podneblja. To je zeljasta biljka iz porodice usnača. Višegodišnja je biljka, koja naraste do visine od 60 cm. Stabljika ima male tamnozelene listiće, na vrhu zašiljene, vrlo slične izgledu paprene metvice, od koje se najlakše razlikuje kada cvjeta (cvate od lipnja do rujna) jer ima crveno-ljubičaste cvjetove. Biljka je prepuna eteričnog ulja, te se zbog toga koristi u medicini i prehrani. Nezaobilazan je sastojak umaka od rajčica pripremljenog na domaći način, kao i svih pizza, a upotrebljava se svjež ili sušen. U medicini se upotrebljava pri probavnim poteškoćama, proljevu, kao i kod smetnji unutarnjih organa zbog svog sadržaja flavonida i fenolnih kiselina.

16 Comments

 1. Super članak, imam odlično iskustvo sa uljem divljeg origana jer sam ga dugo koristila i imala sam pozitivne efekte. Samo još da dodam način upotrebe:
  Za odrasle:
  Razrijediti dvije kapi ulja divljeg origana u 60 ml vode (piti dozu svakih 12 sati).
  Za djecu:
  Razrijediti jednu kap u 60 ml vode (piti dozu svakih 12 sati).

 2. Zanima me gdje se može kupiti i da li je učinkovito kod kožnih oboljenja kao što je Erythema induratum koju dijagnosu imam već 3 god

 3. Nabaviti ga je veoma teško. Treba probati preko weba, a što se tiče oboljenja Erythema induratum, može samo popraviti opšte stanje…

 4. Da li se ovo ulje može koristiti ukoliko je brisevima uretre i cerviksa utvrđena infekcija streptococcus agalactiae u velikoj količini?

 5. U bio&bio se prodaje origanum minutiflorum, najjači divlji origano.
  To je turska endemska vrsta koja raste samo na planinama Taurus. Jedna bočica može potrajati i 6 mjeseci, ako se pravilno koristi i ako naravno nismo ne daj bože jako bolesni.
  Može da se naruči i mailom u Hrvatskoj na …
  Ulje treba miješati sa maslinovim uljem, do 4 kapi u žličicu maslinovog, maksimalno 3 puta dnevno. Ulje nije rastvorljivo u vodi, zato stvara osjećaj vreline, dok se u jestivom ulju razrijedi pa nije tako strašno. Ulje ubija širok spektar bakterija, više info na

  Esencijalno ulje divljeg origana

  Kralj prirodnih antibiotika. Studija za studijom dokazuju učinkovitost ovog prirodnog ulja. Tri studije Dr. Paul Belaiche otkrile su da je ulje divljeg origana ubilo 96% svih pneumococcus bakterija, 92% svih neisseria, proteusa, kao i staphylococcus bakterija. Sojevi neisseria izazivaju bolesti poput gonoreje ili meningitisa. Proteus su oblici gastro infekcija, a staphylococcus su zaslužne za otrovanje hranom. Također, ulje divljeg origana eliminiralo je 83% streptococcus i 78% enterococcus, koje su povezane s upalom grla, šarlahom, reumatskom groznicom, sindromom toksičnog šoka, cistitisom, infekcijama rana i anoreksijom.

 6. Može biti samo dodatak terapiji, a koa sam u terapiji upale jednjaka ne može pomoći.

  L.P.

 7. Poštovana,
  za stafilokok aureus postoji tačno definisana terapija.
  Ulje samo može pogoršati stanje.
  L.P.

 8. Poštovana,
  ulje divljeg origana može biti samo dodatna terapija antibioticima. Nikako nemože biti lijek.
  Potrebno je da uradite antibiogram, da se dokaže o kojem uzročniku je riječ i da se odredi pravilna terapija na koju uzročnik nije rezistentan.
  L.P.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.