Prevencija bolesti pravilnom ishranom

Čaj
Čaj

Prehrana ima velik utjecaj na stanje organizma, a uz kokošju supu, brokule, srdele, jogurt, gljive, čaj i dosta vitamina C lakše se odbraniti od gripe, a ako ste se već razboljeli pomoću ovih namirnica skraćujete period bolovanja.

Čaj

Najbolje je odlučiti se za zeleni ili crni čaj u rinfuzi, koji obiluju polifenolima i flavonoidima te uništavaju slobodne radikale. Katehini iz čaja čak i dokazano ubijaju viruse te imaju djelovanje poput interferona. U sezoni gripe pojačajte unos na dvije šalice čaja na dan.

Gljive

Gljive su odavno poznate kao namirnica koja jača imunitet. Bogate su selenom, B vitaminom i antioksidansima, a studije pokazuju kako potiču proizvodnju bijelih krvnih zrnca zaduženih za borbu s bakterijama i virusima. Možete ih jesti u salatama, s tjesteninom, jajima, na pizzi ili s mesom – važno je samo da ih jedete.

Kokošja supa

Ona ne liječi samo upaljeno grlo, već osigurava hidratizaciju tijela i obiluje nutrijentima koji aktiviraju imunitet. Najvažniji efekat kokošje supe je izbacivanje sekreta iz bronhija.

Brokula

Ovo superpovrće obiluje vitaminima A i C te antioksidansima. Nedavna je studija objavljena u časopisu European Journal of Nutrition otkriva kako je brokula zahvaljujući svom specifičnom sastavu (sadrži sumpor u obliku indol karbinola i sulforafana) najbolji lijek za poticanje rada imuniteta. Najbolje ju je jesti tek kratko obrađenu u vrućoj vodi, a može se jesti i sirova kao dodatak salatama.

Srdele

Srdele su bogate omega-3 masnim kiselinama, koje dokazano smanjuju rizik od nastanka raznih upala u tijelu jačajući imunitet. Osim srdela, odličan su izbor tuna, pastrmka i losos, a u sezoni gripe treba pojačati unos riba i jesti ju minimalno tri puta na tjedan.

Jogurt

Redovni unos dobrih bakterija koje se nalaze u jogurtu djeluje blagotvorno na zdravlje crijeva i cijeli imunitet. Tražite one na kojima je navedeno sa sadrže “žive kulture” jer one stimuliraju imunitet u borbi protiv virusa gripe. Studija Univerziteta u Beču je pokazala da 2 dcl jogurta na dan povećavaju rezerve vitamina D, što također snižava rizik od upala.

Vitamin C

Vjerovatno već i ptice na grani znaju da za prevenciju prehlade ili ublažavanje simptoma je najbolji vitamin C, i to u pojačanim dozama.

Također, vitamin C djeluje kao antioksidans, te štiti stanice od oštećenja zbog djelovanja slobodnih radikala koji se nalaze u zraku. Važno je i napomenuti da pomaže pri apsorpciji željeza.
Termičkom obradom gubi se oko 40 posto, te ga je najbolje uzimati iz izvorno iz svježeg voća i povrća kao što su: borovnica, šipak, paprika, narandža, kivi, kupus i krompir.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.