Česte bolesti kod depresivnih tinejdžera

Depresija
Depresija

Evropski naučnici su kod mladih identificirali obrasce koji povezuju mentalne probleme s bolestima poput artritisa i kožnih bolesti, objavljeno je u časopisu “PLoS One.”

Psiholozi sa univerziteta u Baselu i Bochumu zaključili su da su artritis i bolesti probavnog sistema češće kod mladih koji pate od depresije. Povrh toga, pokazalo se da se kod mladih koji imaju problema s tjeskobom učestalije javljaju kožne bolesti.

Fizičke bolesti i mentalni poremećaji utječu na kvalitet života i predstavljaju ogroman izazov za zdravstveni sistem. Ako se oni sistematski pojavljuju još od rane dobi, postoji rizik da će bolesno dijete ili adolescent biti suočen s nepovoljnim daljim razvojem zdravstvenog stanja.

Istraživanje mentalnih poremećaja

U istraživanju odnosa i obrazaca koji se javljaju kod mentalnih poremećaja i fizičkih bolesti, koje su vodili dr. Marion Tegethoff i profesor Gunther Meinlschmidt, analizirani su podaci reprezentativnog uzorka od 6.483 tinejdžera iz SAD, u dobi između 13 i 18 godina. Oni su otkrili da se neke fizičke bolesti češće javljaju kod djece i adolescenata ako su ranije patili od određenih mentalnih poremećaja. Isto tako, određeni mentalni poremećaji učestalije se javljaju nakon pojave određenih fizičkih bolesti.

Nakon afektivnih poremećaja, kao što je depresija, često se javljaju artritis i bolesti probavnog sistema, a isti odnos postoji između poremećaja anksioznosti i kožnih bolesti.

Naučnici vjeruju kako rezultati istraživanja daju važan uvid u odnos između mentalnih poremećaja i fizičkih bolesti te ukazuju na to da bi liječenje ovih poremećaja i bolesti trebalo biti tijesno povezano.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.