Lijek Truvada odobren za prevenciju AIDS-a

Truvada
Truvada
Truvada
Truvada

Lijek Truvada može se koristiti za prevenciju AIDS-a, preporučilo je američko savjetodavno vijeće za hranu i lijekove, no konačna odluka donijet će se sredinom lipnja. Ovaj lijek se do sada koristio u liječenju HIV pozitivnih osoba, a sada bi ga trebale koristiti i zdrave osobe koje su izložene povećanom riziku od zaraze virusom koji izaziva AIDS uključivši gay i biseksualne partnere kao i heteroseksualce koji žive s HIV pozitivnom osobom.

Truvada se kao lijek koristi od 2004. godine a kombinacija je dva starija lijeka Emtriva i Viread, a liječnici ga opisuju kao snažan koktel lijekova koji potiskuju virus.

Dvojbe i koristi

Za Komisiju najveća dvojba je bila oko toga hoće li korištenje Truvade dovesti do manjeg korištenja kondoma koji je i dalje najpouzdanija obrana protiv HIV-a, odnosno da bi ovaj lijek mogao dovesti do lažnog osjećaja sigurnosti. Sporna je upotreba Truvade kod žena jer su ispitivanja pokazala da žene imaju nižu stopu zaštite. No, najveća opasnost krije se u mogućnosti razvoja novog soja HIV-a koji bi mogao postao otporan na lijek.

“Smanjenje stope zaraze HIV-om veća je od 90 posto”, naglasio je doktor Robert Grant direktor Centra za istraživanje AIDS-a na Sveučilištu u Kaliforniji koji je dodao da se sada možda i prvi puta može vidjeti kraj epidemije AIDS-a.

Izvor: INDEX.hr

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.