Manuelni mišićni test

Manuelni mišićni test
Manuelni mišićni test

Manuelni mišićni test
Manuelni mišićni test

Manuelni mišićni test je subjektivna metoda mjerenja mišićne snage. Nekada je bilo uobičajeno da svako sljedeće mjerenje vrši isti terapeut ali se pokazalo da ako više ispitivača uradi test da se na osnovu njihovih mjerenja može naći prosječna vrijednost, čime se test objektivizira. U novije doba manuelni mišićni test je poslužio Američkoj asocijaciji za povrede kičmene moždine da ovaj test upotrijebe za Neurološku klasifikaciju povreda kičmene moždine (ASIA kriteriji) koja se u svijetu koristi od 1994 godine. Prema manuelnom mišićnom testu ocjene za mišićnu snagu su od 0 do 5.

Ocjena 0 – nema mišićne aktivnosti.
Ocjena 1 – pojavljuje se mišićna kontrakcija u tragu, što se može palpirati ili vizuelizirati i pri tome je sačuvano 15% mišićne snage.
Ocjena 2 – mišić je sposoban da savlada pun obim pokreta u zglobu kada je isključena sila zemljine teže ( u suspenziji, na kosoj ravni, u vodi) i pri tome je sačuvano 25% mišićne snage.
Ocjena 3 – mišićnom kontrakcijom je moguće savladati pun obim pokreta bez isključenja zemljine teže i sačuvano je 50% mišićne snage.
Ocjena 4 – mišićnom kontrakcijom je moguće savladati pun obim pokreta protiv sile zemljine teže i blagog otpora i pri tome je sačuvano 75% mišićne snage.
Ocjena 5 – pokazuje da mišić može savladati pun obim pokreta uz maksimalni otpor koji manuelno pruža terapeut, a to znači da mišić posjeduje 100% snage.

Prednosti manuelnog mišićnog testa su:

  • može se raditi i u ustanovi i kod kuće,
  • ne iziskuje posebnu aparaturu,
  • jednostavan je za izvođenje,
  • ne zamara pacijenta,
  • daje relativno objektivne podatke,
  • pruža uvid u efekte pravilne kineziterapije ili obrnuto, što nam omogućava blagovremeno korigovanje terapije.

Osim manuelnog mišićnog testa za mjerenje snage mišića (sinergista) koristi se dinamometrija za koju je neophodan dinamometar.

4 Comments

  1. Molim vas potrebno mi je za diplomski rad Manuelni testi za pregled ramena, svaka pomoc je dobro dosla. Unaprijed hvala

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.