Zaštiti svoje bubrege!

Zaštiti svoje bubrege
Zaštiti svoje bubrege
Zaštiti svoje bubrege
Zaštiti svoje bubrege

Smatra se da 10 do 11 odsto svijetske populacije ima neki stepen hronične bubrežne slabosti, odnosno oko 600 miliona ljudi u svijetu.

Hronična bubrežna insuficijencija (slabost) predstavlja bolest koja se karakteriše nepovratnim propadanjem nefrona, funkcionalnih jedinica u bubregu, do nivoa kada njihov preostali broj nije u stanju da održi ravnotežu organizma. Uzroci oboljenja su mnogobrojni, a najčešće su povišen pritisak i šećerna bolest.

Simptomi bolesti su veoma nespecifični, pa se tako javlja malaksalost, mučnina, gađenje, brzo zamaranje, gubitak apetita, smanjenje koncentracije, loš san. Sa napredovanjem bolesti simptomi postaju izraženiji i bivaju praćeni karakterističnim biohemijskim parametrima, kao što je porast nivoa uree i kreatinina, pojavom anemije, porastom nivoa kalijuma.

Imajući u vidu nespecifičnost simptomatologije u početnim stadijumima hronične bubrežne insuficijencije očigledno je da je najvažnije rano otkrivanje ove bolesti. To je moguće ukoliko se barem jednom godišnje javimo izabranom ljekaru i uradimo klasične analize krvne slike, mokraće, nivoa šećera u krvi i nivoa azotnih materija, uree i kreatinina. Nakon prvih kontrola izabrani ljekar će odlučivati o frekvenciji kontrola u zavisnosti od prispjelih nalaza, opšteg stanja pacijenta i stanja bolesti koja je dovela do hronične bubrežne slabosti.

Šta treba učiniti da se pravovremeno bolest otkrije i zaustavi progresija s obzirom na to da je definitivno izlječenje kod ove bolesti nemoguće? Prije svega treba zdravo živeti što podrazumjeva prestanak pušenja, bavljenje fizičkim aktivnostima primjereno godinama i fizičkom stanju, uzimanje zdrave hrane bez velike količine masti, uz dosta tečnosti (najmanje 1,5 do 2 litre dnevno) i izbjegavanje gaziranih pića.

Postoji poslovica koja kaže: „Za svaku popijenu čašu vode bubreg kaže hvala.” Liječenje hronične bubrežne insuficijencije se prevashodno odnosi na liječenje oboljenja koja su dovela do pojave hronične bubrežne slabosti. Uz to postoje i neke specifične terapije koje sprovodi nefrolog, a kome će pacijenti biti upućeni od izabranog ljekara kada se za to ukaže potreba na osnovu procjene biohemijskih nalaza, opšteg stanja pacijenta i simptoma. U specifične terapijske postupke svakako spada korekcija malokrvnosti, regulacije acido-baznog stanja i elektrolitnog statusa, prije svega nivoa kalijuma i fosfora, nadoknada vitamina D, ali za ovu vrstu terapije nadležan je nefrolog. Kao posljednja terapijska opcija kod terminalne bubrežne insuficijencije ostaje dijaliza.

1 Comment

  1. ja sam bolesna od bubrega idem na dijalize jedna bubrek mi otkazao i drugi mi po malo radi sad moram za beograd da mi da mama bubgeg

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.