Gonorrhoea

Gonorrhoea
Gonorrhoea
Gonorrhoea
Gonorrhoea

Definicija:

Gonorrhoea je spolna zarazna bolest koju uzrokuje gram negativni diplokok Neisseria gonorrhoeae.

Patogeneza:

Uzročnik je Neisseria gonorrhoeae ili Gonokok. Prenosi se spolnim putem. Napada cilindirčni epitel pa se može indirektno javiti kod djevojčica. Vaginalni epitel je mnogoslojni pločasti, pa je infekcija moguća jednio spolnim putem i napada cerviks i uretru.

Klinička slika:

Muškarci:

Inkubacija traje 2-3 dana, nakon čega se javlja akutni ureteritis. Prisutan je sluzavi gusti žuti iscjedak. Otvor uretre je eritematozan i edematozan. Nakon 6-7 tjedana prelazi u hronični oblik sa blažim znakovima, negnojan iscjedak koji postupno nestaje, prisutni su stalni podražaji na mokrenje, a mokraća može biti krvava pri kraju mokrenja (terminalna hematurija) uz povišenu tjelesnu temperaturu i bolovima u području peritoneuma. Može doći do komplikacija u obliku prostatitisa i epididimitisa.

Žene:

Inkubacija traje 2-4 dana. Akutno se javlja uretritis i cervicitis, a prisutan je gnojni iscjedak žute boje, bol i pečenje pri mokrenju, eritem malih usana, uz moguće erozije i ulceracije. Kod cervicitisa se javlja upala i edem cerviksa, a mogu nastati ulceracije i erozije. Akutni znakovi nestaju kad bolest prijeđe u hronični stadij (gonokok ostaje ugnježden u mukozi cerviksa). Od komplikacija mogući su sterilitet i ekstrauterina trudnoća. Vulvovaginitis gonorrhoica infantum se javlja kod djevojčica, a do zaraze dolazi neposrednim kontaktom (pranjem nečistom spužvom i sl.).

Dijagnoza:

  • anamneza
  • klinička slika
  • dokaz u mikroskopskom preparatu
  • serološki testovi (nepouzdani, RVK)

Terapija:

  • penicilin 2,400.000  IJ/dan (dva dana za akutni uretritis, pet dana za hronični uretritis, sedam dana za cervicitis i do 10 dana za komplikacije
  • jednokratna doza 4,800.000 IJ penicilina G sa prokainpenicilinom uz 1 gram probenecida za spriječavanje brzog razlaganja lijeka

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.