Amebicidni lijekovi

Entamoeba histolytica
Entamoeba histolytica
Entamoeba histolytica
Entamoeba histolytica

Amebijaza se može ispoljiti kao teška crijevna infekcija (dizenterija), kao blaga do umjerena simptomatska crijevna infekcija, kao asimptomatska infekcija crijeva i kao apsces u jetri (ameboma). Lijekovi koji djeluju na Entamoeba histolytica dijele se u dvije grupe:

 • tkivni amebicidi
 • luminalni amebicidi

Tkivni amebicidi su:

 • metronidazol (i drugi derivati nitroimidazola)
 • emetin (i dehidroemetin)
 • hlorokin.

Ovi lijekovi eliminiraju entamebu iz zida crijeva, jetre i drugih ekstra intestinalnih tkiva. Nijedan od ovih lijekova ne djeluje na entamebu u lumenu crijeva.

Luminalni amebicidi su:

 • diloksanid-furoat (i drugi derivati dihloroacetamida)
 • jodokinol (i kliokinol)
 • neki antibiotici (tetraciklini, paromomicin, eritromicin)

Svi ovi lijekovi primarno djeluju na entamebu u lumenu crijeva. Oni nemaju djelovanja na ekstra intestinalne amebe.

Klinička farmakologija amebicida

 • Asimptomatska intestinalna amebijaza treba obavezno da se liječi jer može poslati simptomatska i jer može prenijeti infekciju na druge osobe. Lijekovi izbora su diloksanid-furoat i jodokinol. Izliječenje se postiže u 80-90% slučajeva već poslije prvog ciklusa liječenja. Dodatna primjena takvih amebicida ovdje nije potrebna.
 • Blaga do umjerena intestinalna amebijaza zahtijeva istovremenu primjenu kako luminalnog tako i tkivnog amebicida, jer se amebe već nalaze u lumenu crijeva, u zidu crijeva i u jetri. Kombinacija lijekova prvog izbora je metronidazol i diloksanid-furoat (ili jodokinol). Ovom kombinacijom se postiže izliječenje u preko 90% slučajeva. Kao alternativna ovoj kombinaciji može poslužiti diloksanid-furoat i tetraciklin, s tim što poslije ove kombinacije treba primijeniti kratkotrajno dodatno liječenje hlorokinom. Primjena hlorokina je potrebna da bi se razorili trofozoiti u jetri i da bi se postigla eradikacija nekog još neotkrivenog apscesa u jetri.
 • Teška intestinalna amebijaza (amebna dizenterija) se može liječiti istom kombinacijom lijekova kao i blaga do umjerena amebijaza, ali je ovome neophodno dodati adekvatno unošenje tečnosti i elektrolita.
 • Amebni apscesi jetre se liječe primjenom metronidazola u toku 10 dana. Izliječenje se postiže u preko 95% nekompliciranih slučajeva. Luminalni amebicidi (diloksanid-furoat ili jodokinol) se dodaju da bi se postigla eradikacija parazita u lumenu crijeva. Ovo se radi čak i kad je nalaz u stolici negativan. Poslije završetka liječenja metronidazolom, nastavlja se dvosedmično liječenje hlorokinom da bi se uspjeh potpuno osigurao.

Drugi ekstraintestinalni oblici amebijaze liječe se kao i apsces jetre.

3 Comments

 1. zna li mi tko odgovoriti,gdje se mogu naci ovi lijekovi i pod kojim nazivom u bih osim metronidazola i seznola ja nisam nista drugo uspio naci

 2. Molim vas, gde se moze kupiti DILOXANID FUROAT i JODOKINOL ili lek koji se zove FURAMEBE?
  Ko je imao problema sa amebijazom, volela bih da mi se jave.
  Hvala.

 3. Imate Sezol od 500mg koji je odličan za amebijazu.
  Lijek možete nabaviti na cijelom teritoriju BiH i Cro.

  L.P.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.