Obavezno jedite jabuke

Zdravlje iz jabuke
Zdravlje iz jabuke
Zdravlje iz jabuke
Zdravlje iz jabuke

Svi znamo da su jabuke zdrave. Tako nam od djetinjstva govore, a da i ne znamo zašto su to sve jabuke dobre.  Pročitajte zašto ovo supervoće morate da uvrstite u svoju ishranu.

1. SITOST – Jedna jabuka ima oko 90 do 100 kalorija, a vlakna kojima je bogata omogućuju organizmu da razgrađuje ta složena vlakna duže nego, na primjer, žitarice. Jabuka ima četiri grama vlakana, dok bi naš organizam trebalo da dobija dnevno između 25 i 40 grama.

2. LINIJA – Zbog ursolične kiseline koja se nalazi u kori jabuke, idealne su za mršavljenje ili održavanje težine. Istraživanje na miševima pokazalo je da ona podstiče trošenje masnoća, a potpomaže i gradnju mišića.

3. DISANJE – Antioksidans kvercetin (koji se nalazi u kori) pomaže kod poboljšanog rada pluća i disajnog sistema. U jednoj studiji se došlo do zaključka da su žene koje jedu puno jabuka znatno smanjile rizike da njihova djeca obole od astme.

4. PREHLADA – C vitamin preko potreban za obnovu imunog sistema možete namiriti i iz jabuka. U prosječnoj jabuci ima oko 8 miligrama C vitamina, a to je 14 posto čovjekovih dnevnih potreba.

5. RAK – Vlakna blagotvorno djeluju na aktivnost crijeva. U jednoj studiji francuski naučnici su utvrdili da neki sastojci jabuke pomažu u prevenciji raka debelog crijeva. Triterpenoid, pak, potvrđeno smanjuje rizike od raka jetre i dojke.

6. DIJABETES – Antioksidans antocijanin iz jabuka prvi je na liniji u borbi protiv dijabetesa. Inače on je zaslužan za boje u voću i povrću – crvenu, plavu i ljubičastu.

7. HOLESTEROL – Pektin iz jabuka povezuje se s niskim holesterolom, odnosno spriječava njegovu apsorpciju. Tijelo podstiče da ga troši, a ne skladišti.

8. MOZAK – Jabuke mogu da utiču i i na moždanu aktivnost jer podstiču proizvodnju acetilkolina, koji stvara komunikaciju između nervnih ćelija – zahvaljujući tome, pomažu vašem pamćenju i smanjuju šanse razvoja Alchajmerove bolesti.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.