Idiopatski megakolon

Idiopatski megakolon
Idiopatski megakolon
Idiopatski megakolon
Idiopatski megakolon

Definicija:

Idiopatski, funkcionalni ili psiogeni megakolon: Psihogeni jer u genezi tog oblika važno mijesto imaju emocionalni faktori, funkcionalni jer ga ne izazivaju organske bolesti, te idiopatski jer njegov uzrok često nije jasan.

Etiologija:

Najčešći uzrok je pogreška u navikavanju djeteta na defekciju te to bitno utječe na razvoj idiopatskog megakolona, ali naravno to nije jedini uzrok. Pogrešaka u odgoju djeteta, promjeni sredine ili staratelja su vodeći uzroci.

Klinička slika:

Najčešća klinička slika je opstipacija koja se javlja između 1. i 4. godine života, ali nikada u prvim mjesecima života. Opće stanje je dobro, ali u donjem dijelu trbuha se znaju palpirati tvrđe tvorbe od nakupljenih fekalija.

Terapija:

Terapija je etiološka i nema rendgenološki suženog dijela crijeva niti proksimalnog proširenja, crijevo je u cijelosti široko. Liječi se konzervativno, strpljivim odgojnim mjerama se nastoji potaknuti dijete na redovito defeciranje svakog dana u određeno vrijeme. U praksi se često daje i parafinsko ulje (1-2 žličice navečer), ali ta mjera mora biti samo privremena.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.