Nepovoljni simptomi kod aritmije

Aritmija
Aritmija

Nepovoljni znaci

Pristustvo ili odsustvo nepovoljnih znakova ili simptoma odrediće hitnost i izbor tretmana za većinu aritmija. Sljedeći nepovoljni znakovi ukazuju na to da je pacijent nestabilan i u riziku od pogoršanja, u cjelini ili djelimično zbog same aritmije:

  • Šok – hipotenzija (sistolni pritisak < 90 mmHg), javlja se blijedilo, preznojenost, hladni ekstremiteti, zbunjenost ili poremećaj svijesti.
  • Sinkopa – prolazni gubitak svijesti zbog gobalne redukcije protoka krvi u mozgu
  • Popuštanje srca – plućni edem i/ili povišen pritisak u jugularnim venama (sa ili bez perifernih edema i uvećanja jetre).
  • Miokardna ishemija – tipično ishemijska bol u grudima i / ili dokazana ishemija na 12- kanalnom EKG-u.
  • Ekstremi u srčanoj frekvenci – kao dodatak na gore nabrojane karakteristike, može biti od koristi i razmatranje samih ekstremnih srčanih frekvencija kao nepovoljnih znakova koji zahtjevaju hitniji pristup i liječenje, nego manje ekstremna tahikardija ili bradikardija bez nepovoljnih znakova.
    • Ekstremna tahikardija: kada srčana frekvencija raste dijastola se skraćuje u većem stepenu nego sistola. Poremećaji ritma koji uzrokuju veoma brzu srčanu frekvenciju (više od 150 u minutu) smanjuju minutni volumen srca dramatično (zato što je dijastola veoma skraćena i nema dovoljno vremena da se srce adekvatno napuni) i smanjuju koronarni protok (zato što se koronarna cirkulacija uglavnom odvija tokom dijastole), i tako potencijalno izazivaju miokardnu ishemiju. Što je brža frekvencija srca, slabije će se tolerisati.
    • Ekstremna bradikardija: uopšteno, što je bradikardija sporija to će se slabije tolerisati, pa tako puls ispod 40 / min se često slabo toleriše. Ovo je naročito slučaj kada pacijenti imaju ozbiljno srčano oboljenje i ne mogu da kompenzuju bradikardiju povećanjem udarnog volumena. Neki ljudi sa veoma teškim oboljenjem srca zahtjevaju bržu prije nego normalnu srčanu frekvencu da bi održali minutni volumen, i za njih bi čak i normalna brzina srčanog rada mogla biti neodgovarajuće spora.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.