Dejstvo šoka na organizam

Prva pomoć kod šoka
Prva pomoć kod šoka
Prva pomoć kod šoka
Prva pomoć kod šoka

Poremećaji metabolizma uzrokovan šokom

Oni su uglavnom uzrokovani smanjenim izmjenama materije izmedju tkiva i krvi te izmedju krvi i vanjske sredine. Osnova je nakupljanje produkata metablozima i smanjene aerobne reakcije, a povećane anaerobne. U krvi i tkivima nagomilavaju se kisele supstance (mliječna, pirogrožđana kiselina ne samo zbog smanjenog odstranjivanja nego je i mliječna kiselina produkt anaerobne glikolize u mišićima), pojačano se troši glukoza iz glikogena pa to vodi prvo u početnu hiperglikemiju koju kasnije zamjenjuje hipoglikemija jer je poremećen proces glukoneogeneze. Usljed hipoksije smanjene su detoksikacione sposobnosti jetre pa nema sinteze uree (nakuplja se NH3) oštećeni hepatociti oslobađaju velike količine toksičnih supstanci. Kako funkcija bubrega nije uredna tako organizam ostaje bez najjačeg kompenzatornog mehanizma za regulaciju pH i onda sva ta funkcija otpada samo na pluća i pufere. Povećavajući odstranjivanje CO2 organizam vodi pH ka normali, a nekad i  kompenzatornoj alkalozi.

Slabost mišića (mišićna astenija)

Glavni razlog je nedostatak energetskih materija iz krvi i nemogućnost otplaćenja kiseoničkog duga.

Pad tjelesne temperature

Razlog je pad oksidativne sposobnosti, i oslabljena cirkulacija. Ako je sredina sa nižom temperaturom rezultat je pad tjelesne temperature.

Zatajivanje bubrežnih funkcija

Razlog je prvenstveno smanjen protok krvi smanjena glomerularna filtracija pa imamo smanjeno lučenje mokraće (oligurija). Nedostatak krvi u bubrezima uzrokuje oštećenje ćelija tubula koji otpadaju i potpuno začepljavaju tubule što je mehanizam koji dovodi do potpune anurije.

Hitna terapija u šoku

Potrebno je prije svega nadoknaditi osnovne poremećaje obično nadoknaditi tjelesnu tekučinu i zavisno od uzroka i mogućnosti treba davati krv, plazmu ili tečnost sa elektrolitima. Davanje simpatomimetrika (adrenalina) ima dejstvo u neurogenom šoku ali u hipovolemijskom ne jer je vazomotorni centar ionako maksimalno aktivan.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.