Pregled suznog aparata

Suzni aparat
Suzni aparat
Suzni aparat
Suzni aparat

Sekreciju suza ispitujemo objektivno Schirmerovim testom. U donju konjunktivalnu vrećicu se stavlja vrpca upijajućeg papira dimenzija 5×35 mm i izaziva podražaj konjuktive. Na jednom se kraju savije na 5 mm od ruba i taj dio se umetne u konjunktivalnu vrećicu na granici između srednje i vanjske trećine vjeđe, a preostali duži dio vrpce visi preko ruba kapka. Prethodno nije potrebna nikakva lokalna anestezija. Nakon 5 minuta normalna sekrecija suza ovlaži test papirić u dužini od 15 i više mm preko ruba donje vjede bez računanja savijenog dijela vrpce. Ukoliko je ovlaženo 10-15 mm vrpce papira, radi se o umjereno smanjenoj sekreciji suza, a ako je ovlaženo manje od 5 mm dužine papira, radi se o izrazito smanjenoj sekreciji suza u oku (“suho oko”).

Fluoresceinskim pokusom ispitujemo prohodnost odvodnih suznih puteva. U spojničku vrećicu ukapa se otopina fluoresceina (2% natrijev fluoresceinat). Nakon 5-10 minuta ispitanik uz pritisak na nosnicu druge strane (radi zatvaranja iste), ispuše nosnicu na istoj strani na kojoj smo kapali fluorescein u oko. Kod normalne prohodnosti suznih puteva, žuta boja fluoresceina će dospjeti u donji nosni hodnik i pokazati se na gazi prilikom ispuhavanja nosnice.

Prepiranje odvodnih suznih puteva izvodi se pomoću brizgalice od 2 cc i zavijene tupe kanile. Prvo se u oko ukapa lokalni anestetik, zatim se obično koničnom sondom lako proširi ulazni suzni punktum donje vjede i uvodi tupa kanila u kanalić u vertikalnom smjeru. Nakon 3 mm okrećemo je za 90° u horizontalni smjer nazalno prema suznoj vrećici, lagano zatežući prstom donju vjeđu da bismo izravnali kanalić te uvodimo kanilu u suznu vrećicu. Ispitanik nagne glavu naprijed da bi prilikom ubrizgavanja tekućine u suznu vrećicu ona izlazila kroz nosnicu prema naprijed. Ukoliko su suzna vrećica i suznonosni kanal neprohodni, tečnost se vraća na gornju suznu tačkicu. Kod upale suzne vrećice, vraćeni sadržaj može biti gnojan.

Dacryocystographia je rendgenska metoda kontrastnog snimanja odvodnih suznih puteva. U lokalnoj anesteziji kod odraslih, a u općoj kod djece, suzni putevi se properu fiziološkom otopinom, a zatim se u njih ubrizga kontrastno sredstvo (Lipiodol “F”), kod čega treba paziti da se isto ne vraća na suzne tačkice i učine anteroposteriorne i laterolateralne snimke odvodnih suznih puteva.

Video prilog: Schirmerov test

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.