Kombinirani okret ploda

Trudnica
Trudnica

Kombinirani okret ploda (okret prema Braxton-Hicksu)

Objema rukama mijenja položaj ploda u maternici. Pri tome se prsti jedne ruke kroz vaginu i grlić uterusa, uvlače u matcričnu šupljinu i njima se hvata i naniže povlači nožica ploda, a drugom rukom izvana, preko trbušnog zida, potiskuje se glavica ploda u suprotnom smjeru. Do unazad nekoliko godina ovo je bila jedina uspješna terapijska mjera kod placente previje. Danas je, međutim, u najvećem broju slučajeva kombinirani okret zamijenjen carskim rezom. No, i pored toga, ova intervencija nije potpuno napuštena ne samo u terenskim uvjetima već i u velikim rodilištima, gdje se kombinirani okret takođe izuzetno rijetko ali uspješno primjenjuje.

Indikacije

  • Kod placente previje na terenu
  • na terenu u slučaju ispale pupkovine i živog ploda
  • ako ne postoje uvjeti za dovršenje poroda forcepsom i vakumom
  • kod kosih i poprečnih položaja ploda ukoliko se akušer ne odluči da u interesu ploda porod dovrši carskim rezom ili, pak, da, uz čuvanje vodenjaka i kontrolu poroda, nastoji se vanjsko ušće uterusa potpuno proširi, te da se stvore uvjeti za unutarnji okret.

Uvjeti za izvođenje zahvata

Iako se kombiniran okret vrši rukom izvana, neophodno je da se u materičnu šupljinu uvuku dva prsta druge ruke, kojima se hvata i izvlači nožica ploda. Zbog toga je osnovni uvjet za vršenje kombiniranog okreta da cervikalni kanal, bude prolazan za najmanje dva poprečna prsta. Drugi važan uvjet za vršenje ove operacije je očuvana pokretljivost ploda, odnosno prisustvo plodove vode.

Za vršenje kombiniranog okreta maternica treba da je normalna, bez razvojnih anomalija koje uvjetuju nepravilan položaj ploda, a mala zdjelica pravilnog oblika i dovoljno prostrana da omogućava dovršenje poroda vaginalnim putem.

Kontraindikacije

Ne može se vršiti ako je vodenjak prokinuti, plodova voda iscurila a maternica se retrahovala oko ploda. Zatim, on se, zbog opasnosti od rupture zida uterusa, ne smije vršiti ni pri suviše rastegnutom donjem segmentu uterusa ili kod rodilja s ožiljkom na maternici nastalim uslijed ranije operacije (carski rez, miomektomija). Isto tako, ne treba ga vršiti ni kod velike nerazmjera između ploda i zdjelice majke.

Izvođenje zahvata

Kratkotrajna anestezija. Porodilja leži na leđima sa stražnjicom na rubu porođajne postelje, s nogama savijenim u kukovima i koljenima a potkoljenicama oslonjenim na podupirače. Kroz vaginu i cervikalni kanal uvlače se obično prsti jedne ruke. Prstima koji su u vagini, i koje uvlači kroz vanjsko ušće uterusa, ljekar otvara vodenjak ili, ako je riječ o placenti Previji, probija njeno tkivo između dva kotiledona, napipa glavicu ploda i potiskuje je naviše.

Istovremeno, drugom rukom izvana preko trbušnog zida potiskuje prema karličnom ulazu majke zdjelicu ploda sve dotle dok prstima unutarnje ruke ne uhvati i ne povuče naniže nožicu ploda. Kada uhvatiti nožicu, porodničar je izvlači kroz vanjske ušće uterusa u vaginu, a rukom izvana potiskuje glavicu ploda prema dnu uterusa. Kada je glavica potisnuta u dno uterusa a nožica izvan introitus vagine viri do koljena, onda je kombinirani okret završen. Iako većina akušera hvata i izvlači onu nožicu koja se prva pojavi tjedna intervencije, pravilo je da se pri dorzoanteriornom smještaju ploda izvlači donja, a pri dorzoposteriornom smještaju gornja nožica.

Na taj način osigurava se da se leđa ploda pri prolazu kroz porođajni kanal uvijek nađu ispod simfize. Kad je nožica ploda izvučena do koljena izvan introitus vagine, na nju se priveže uteg od 300 do 500 grama.

Pod težinom okačenog tega nastavlja se daljnja dilatacija vanjskog ušća uterusa, a samim tim ubrzava se napredovanje poroda.

Kod placente previje, po izvršenom kombiniranom okretu, zdjelica ploda nasjedne na odljušteni dio posteljice, pritisne je uz maternicu i time zatvori njene kivne sudove, te krvarenje prestane.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.