Arterio-venske fistule

Arterio-venska fistula
Arterio-venska fistula

Definicija:

Arterio venske fistule predstavljaju spoj između arterije i vene.

Etiopatogeneza:

Dijelimo ih na stečene (posljedica ozljede) i prirođene (kongenitalne) fistule. Zbog razlike u tlaku, krv iz arterije ulazi u venu. Kao odgovor na smanjenje arterijskog tlaka ispod fistule, stvara se arterijska kolateralna mreža iznad i ispod fistule. Tlak u veni se povećava, pa nastaje dilatacija vene, porast venskog tlaka i povećanje venske kolateralne cirkulacije. Na mjestu razvijene fistule osjeti se strujanje (palpacijom), a kod auskultacije se čuje kontinuirani šum. Sistemske posljedice fistule su:

  • tahikardija
  • povećan minutni volumen
  • sniženje dijastoličkog tlaka

Klinička slika:

Kliničkim pregledom osjetimo strujanje, a pri auskultaciji se čuje kontinuirani šum lokomotive. Ekstremitet je topliji, vene su proširene, a može biti i prisutan edem. Ako se komprimira arterija u proksimalnom dijelu nastaje refleksna bradikardija (Nicoladoni – Branhamov simptom ili bradikardijska reakcija). Nastaje zbog refleksnog kočenja vagusa preko sinus karotikusa, zato što se kompresijom podiže sistemski tlak.

Dijagnoza:

  • Klinički pregled
  • Doppler
  • CT
  • MRI

Liječenje:

Radi se resekcija fistuloznog kanala i rekonstrukcija arterije, dok se vena obično podveže ili se učini šav na njoj.

2 Comments

  1. D.Dan ja Sam is makedonija moja supruga IMA A-V deformacija na levy stranu Lica spajanje arterije I venue hteo bi da dobijem savet koje si specialisticke bolnice u evropu gde bi mogli da produzimo NAD medicinski tretman pozdrav Velce dojcinovic

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.