Asinklitizmi (oblikviteti)

Porođaj
Porođaj

Porođaj
Porođaj

Glavica ploda, kada ona prednjači, postavlja se u karličnom ulazu tako da su obje njene tjemene kosti u istoj ravni, a da je njen srednji šav podjednako udaljen od simfize i promontorijuma. Takvo postavljanje glavice naziva se sinklitično. Sinklitično postavljanje podrazumjeva normalne odnose u maloj karlici kada glavica ploda ima dovoljno prostora za nesmetano spuštanje kroz porođajni kanal.

Asinklitično postavljanje glavice predstavlja stanje u kome na karličnom ulazu, zbog postojeće nesrazmjere, parijetalne kosti ne mogu da se spuštaju ravnomemo i u istoj ravni te jedna zaostaje, zadržana promontorijumom ili simfizom (sutura sagitals se približava promotorijumu ili simfizi tj. glava djeteta se savija prema ramenu) .
Kod manje nesrazmjere, glavica će zapeti o promontorijum, a kod većeg o simfizu. Asinklitizmi se najčešće sreću kod pljosnatih karlica u kojima je poprečni prečnik glavice duži od pravog prečnika karličnog ulaza majke. Kako u ulazu karlice nema dovoljno prostora za obje tjemene kosti, to se jedna spušta niže od druge, a druga zaostaje i odupire se o promontorijum ili simfizu. Prema tome da li je niža prednja ili zadnja parijetalna kost, razlikuje se prednji (Naegeleov) i zadnji (Litzmanov) asinklitizam.

PREDNJI ASINTIKLIZAM – (NEGLEOV ASINTIKLIZAM)
U karlični ulaz prednja tjemena kost se spusta niže, dok se zadnja zakači o promontorijum. Tjemeni šav je u tom slučaju bliži promontorijumu.

Dijagnoza prednjeg asinklitizma postavlja se na osnovu unutrašnjeg nalaza koji odgovara opisanoj situaciji: niže spuštena prednja tjemena kost, sutura sagitalis bliža promontorijumu,. Ponekad, u izraženijim slučajevima, ispod simfize može da se opipa čak i uho ploda, koje ne treba zamjeniti sa nekim sitnim djelom, u prvom redu sa vijugom pupčanika.

U toku porođaja, pod dejstvom porođajnih kontrakcija, plod se gura kroz izlaz pa zadnja parijetalna kost  podilazi pod prednju (glava djeteta se smanjuje tj izdužuje) sve do momenta kada se poprečni prečnik glavice, toliko smanji da se izjednači s pravim prečnikom ulaza karlice. U tom momentu glavica prođe kroz karlični ulaz biparijetalnim prečnikom, te se porođaj dalje odvija bez teškoća.

Prednji asinklitizam viđa se kod manjeg suženja ulaza karlice. Prognoza porođaja je uglavnom povoljna, jer kad glavica prođe kroz karlični ulaz, ona ne nailazi na dalje prepreke, a mehanizam porođaja je u daljem toku kao kod potiljačnog stava.

ZADNJI ASINTIKLIZAM – LICMANOV ASINTIKLIZAM
Prednja tjemena kost se odupire o simfizu, a zadnja silazi niže. Tjemeni šav je bliži simfizi. U izrazitijim slučajevima tjemeni šav je toliko pod simfizom da se ne može palpirati, a ispod zadnje tjemene kosti, koja je nisko sišla, opipava se uho ploda. U takvoj situaciji prednja tjemena kost visoko prominira iznad simfize, gdje se lako može opipati.

Zadnji asinklitizam sreće se u slučaju veće nesrazmjere između glavice ploda i pljosnato sužene karlice majke.

Prognoza za vaginalni porođaj je nepovoljna. Porođaj se u ovakvim slučajevima dovršava carskim rezom. Samo izuzetno u terenskim uslovima, ukoliko ne postoji mogućnost za carski rez a majci prijeti opasnost od neposredne rupture uterusa, može se na živom plodu izvršiti perforacija glavice. Ova intervencija dolazi u obzir i kad porodilja ne da pristanak za carski rez.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.