Atopijske bolesti kože

Atopijski dermatitis
Atopijski dermatitis
Atopijski dermatitis
Atopijski dermatitis

Definicija:

Atopijske bolesti kože su promjene na koži uzrokovane alergijskim reakcijama. Tu spadaju neurodermitis (adultorum et lactentium), alergijski rinitis, spastički bronhitis i mukozni kolitis.

Etiopatogeneza:

Mehanizama nastanka nije u potpunosti poznat, a najčešći alergeni su prašina, perje, dlaka životinja, pelud, jaja, mlijeko i sl.

Klinička slika:

Na koži izbijaju neoštro ograničeni eritemi s laganom upalnom infiltracijom; rijeđe se pojavljuju vezikule. U hroničnom stadiju koža je suha i lagano infiltrirana s lihenoidnim papulama.

Terapija:

U terapiji se primjenjuju:

  • antihistaminici
  • rijeđe kortikosteroidi
  • dijeta
  • uklanjanje alergena

Neurodermitis adultorum (Atopic dermatitis)

To je hronična recidivirajuća, upalna bolest kože koju karakterizira jaki svrbež, a pojavljuje se u osoba sa atopijom. Bolest je česta, a ljudi najčešće reagiraju na kućnu prašinu, perje neke prehrambene proizvode kao što su jaja, dlaka životinja, mlijeko i mliječni proizvodi te pelud. Promjene zahvaćaju pregibne strane velikih zglobova (laktova, koljena, skočnih zglobova i zapešća), a nerijetko se nalaze i na vratu. Ovisno o stadiju bolesti opažaju se neoštro ograničeni eritemi ( crvenilo), lagana upalna infiltracija, a ponekad i vezikule (mjehurići).

Bolest često prolazi (događa se i spontano) u hronični stadij karakteriziran suhom, lagano infiltriranom kožom na kojoj se vide tragovi grebanja. Bolest se može proširiti i zahvatiti i čitavu površinu tijela (neurodermitis diffusa generalisata).

Neurodermitis lactentium

Dojenački neurodermitis, vrlo je čest oblik bolesti koji se pojavljuje u 3. mjesecu života, češće u muške nego u ženske novorođenčadi. Bolest obično započinje na licu ili vlasištu, pojavom crvenih, slabo infiltriranih žarišta obično posutih čvorićima i mjehurićima. Promjene se često nalaze na stražnjoj strani vrata, tj. u liniji koja spaja uške. Jako je izražen svrbež. Nerijetko se promjene šire na vrat, trup i udove, a može se proširiti i na veće površine tijela.

Osim liječenja bolesti, važna je i prehrana. Danas se preporučuje da dijete, čim je dulje moguće, ostane na prehrani majčinim mlijekom. Bolest obično iščezava koncem druge godine života, a ako se to ne dogodi, tada prelazi u neurodermitis infantum.

Neurodermitis infantum

Oblik neurodermitisa koji je u većini slučajeva ograničen na pregibne strane velikih zglobova. Perzistiraju infiltrirani, suhi, crvenkasti ili crvenkastosmeđi dijelovi kože u pregibima, s tragovima grebanja. Obično prelazi u neurodermitis adultorum.

Terapija

Za izraženije oblike primjenjuju se antihistaminici, a od sredstava za lokalnu primjenu u obzir dolaze kortikosteroidi, npr. aklometazon dipropionat ili betametazon dipropionat.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.