Nastanak tumorskih ćelija

Tumorska ćelija
Tumorska ćelija
Tumorska ćelija
Tumorska ćelija

Danas nesumnjivo znamo da se tumorske ćelije javljaju svakodnevno u svakom (pa i u ljudskom) organizmu. Prvobitno nastala tumorska ćelija obično postaje na jednom mjestu, ali su poznati i slučajevi istovremene pojave maligno transformisanih ćelija i na više mjesta istovremeno, ili sa malim vremenskim razmakom.

Rijetko se dešava i da se pojavi više malignih neoplazmi istovremeno. Takođe treba naglasiti da se najčešće ne nalazi odmah potpuno transformisana maligna ćelija. Najčešće se prvo mogu uočiti samo neke neuobičajenosti, kao polimorfizam, dediferentovanost ćelija, poremećaji odnosa jedra i citoplazme, hiperhromazija, poliploidija, povećan broj mitoza, patološke mitoze, promjene u nukleolima i dr. Sve ovo više ukazuje na tzv. prekancerozu, a ne odmah na malignu transformaciju ćelija.

Osobina maligno transformisanih ćelija je da se i dalje neograničeno dijele, umnožavaju. Pri tome dolazi do neadekvatne kontrole rasta, pojave novih klonova, pojave novih osobina (gubitak kontaktne inhibicije), promjene kinetike rasta, izumiranja pojedinih klonova ćelija, poremećaja regulacije rasta, autokrina i parakrina regulacija, kao i pojedine imunobiološke promjene.

Maligne ćelije pokazuju lokalno dijelovanje: ekspanzivni rast, infiltrativni rast, destrukcija okolnog tkiva i nekroza tkiva. Pored toga, maligne ćelije nekada ispoljavaju i osobinu rasijavanja – metastaziranja u lokalne limfne čvorove i udaljena mjesta – limfom, krvlju, cerebrospinalnom tečnošću.

Pojava metastaziranja zavisi od uslova odvajanja, otkidanja i oslobađanja mase ćelija, od transporta i uslova naseljavanja na novom mjestu lokalne reakcije tkiva.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.