Tumorski antigeni

Tumorski antigeni
Tumorski antigeni
Tumorski antigeni
Tumorski antigeni

TATAse smatraju abnormalno eksprimiranim antigenima normalnih tkiva. Dvije glavne kategorije TATA su onkofetalni i diferencijalni antigeni.

Onkofetalni antigeni se ispoljavaju tokom izvjesnih stadijuma embriogeneze ali su odsutni u normalnim zrelim ćelijama ili su prisutni u ovim ćelijama, ali su u vrlo niskoj koncentraciji. Oni se ponovo pojavljuju u tumorskim ćelijama ili u vezi sa rastom tumora, možda kao rezultat depresije nekih gena domaćina. Ovakvih antigena ima puno. Takvi su i α-fetoprotein (α-FP) i karcinoembrioni antigen (CEA).

α-FP je a-globulin koji normalne embrionalne ćelije jetre sekretuju u serum. U humanim embrionima prvog trimestra on sačinjava 90% ukupnih serum globulina, ali njegov nivo opada brzo poslije rođenja. Antigen se ponovo pojavljuje u bolesnika sa embrionalnim, pankreasnim i hepatičnim karcinomima. U većini drugih tumora nivo α-FP ostaje nizak. Povećana produkcija α-FP zapažena je, međutim, i u nekim ne neoplastičkim oboljenjima, kao što su akutni virusni hepatitis.

CEA se otkriva antiserumima na ćelijama humanog karcinoma kolona i ćelijama fetalnog creva, pankreasa i jetre do 6. mjeseca gestacije. Antigen je očigledno dio mukusa koji prekriva ćelije. CEA se nalazi u bolesnika sa karcinomom kolona i otkriva se u njihovim serumima. Nažalost, veliki procenat normalnih osoba i bolesnika sa ne neoplastičkim oboljenjima često daje veći titar CEA u serumu od bolesnika sa kancerom kolona. CEA ipak ostaje važan parametar u nadzoru bolesnika sa kancerom kolona u postoperativnoj fazi. Tumori pluća i dojke mogu takode imati tkivno specifični CEA. Pored CEA, ima više imunološki veoma srodnih antigena koji variraju u obimu i tkivnoj distribuciji.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.