Prenos osjetnih informacija

Receptori za dodir
Receptori za dodir

Informacije iz spoljašnjeg svijeta primamo putem prihvatača podražaja (receptora).

Receptori

Receptori za dodir, bol i temperaturu smješteni su u koži i nazivamo ih eksteroceptori (externi = spoljašnji). Informacije iz untrašnjih organa primamo pomoću interoceptora (internus = unutrašnji). Informacije o položaju pojedinih dijelova tijela primamo preko proprioceptora (proprius = sopstveni). Proprioceptori su smješteni u ovojnicama zglobova, u tetivama i mišićnim opnama.

Informacije primljene preko receptora prenose osjetna nervna vlakna koja su u sastavu perifernih nerava. Osjetne informacije iz područja glave dolaze putem moždanih nerava do njihovih jedara  u moždanom stablu, a informacije iz ostalog dijela tijela dolaze putem živaca kičmene moždine do stražnjih rogova kičmene moždine. Iz tih dijelova informacije nastavljaju uzlaznim putevima prema kori mozga. Većina osjetnih vlakana koja tvore uzlazne puteve na svom putu prelaze na suprotnu stranu, a prije nego završe u kori mozga prolaze kroz talamus (osim njušnih).

Informacije završavaju u somatosenzoričkim područjima kore mozga. Ta područja su smještena u prednjim dijelovima tjemenih režnjeva. Informacije primljene putem čula vida završavaju u okcipitalnom režnju, a informacije primljene putem čula sluha završavaju u temporalnom režnju velikog mozga.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.