Flavonoidi

Resveratrol
Resveratrol
Resveratrol
Resveratrol

Flavonoidi predstavljaju jednu od najbrojnih grupa prirodnih heterocikličkih spojeva s kisikom, a u njih se također ubrajaju i žuti pigmenti. Flavon predstavlja spoj sa fenilbenzopiranskim prestenom. Flavonima su vrlo slični antocijanini (flavilijum soli), flavonoli (3-hidroksiflavoni) i flavanoni (2,3-dihidroksiflavoni). Cijela ova grupa naziva se flavonoidima i najčešće se nalaze u biljkama poput paprati i viših biljkama. U biljakama se nalaze kao slobodna frakcijia ili mogu biti udruženi sa glikonskim komponentama te tvoriti glikozide.

Podjela flavonoida

Razlikujemo više skupina flavonoida:

 • Flavoni (flavoni,flavonoli,flavanoni i flavanonoli)
 • Izoflavoni
 • Derivati flavana i proantocijanidini (derivati flavana: flavan-3-oli, flavan-4-oli i flavan-3,4-dioli;  proantocijanidini – dimeri, trimeri, oligomeri ili polimeri flavanola)
 • Antocijanidini – aglikoni antocijanina

Flavonoidi su biljni pigmenti za koje su istraživanja pokazala da mogu smanjiti pojavu raka , nekih bolesti srca i krvnih žila, te razne degenerativne bolesti nastale kao posljedica starenja. Poznato je oko 4000-5000 raznih vrsta flavonoida. Nalazimo ih u voću i povrću, a prisutni su i u nekim vrstama čajeva,vinu i čokoladi. Najpoznatije grupe i najbogatiji izvori flavonoida među voćem i povrćem su :

 • ANTOCIJANI : bobičasto voće, trešnja,crveni luk
 • FLAVONOLI : kupus,mahune,jabuka,luk,peršin
 • FLAVANONI (hesperidin,kvercetin): agrumi
 • ELAGINSKA KISELINA : orah,malina,brusnica jagoda,kupina
 • KATEHIN : zeleni čaj,jabuka,kruška,trešnja

Flavonoidi se ponašaju kao antioksidansi, prihvaćajući slobodne radikale kisika koji može oštetiti DNA (genetički materijal). Veliki im je saveznik vitamin C s kojim dijeluju sinergijski, povisujući međusobnu apsorpciju, te štiteći želudac i crijeva od kancerogenih tvari iz hrane.

Utjecaj flavonoida iz soje na zaštitu kostiju:

Studija koju je proveo dr.Setchell otkrila je da 60-70mg flavonoida (sadržani u 3 čaše sojinog mlijeka) na dan rezultira značajnim povećanjem osteokalcina, krvnog markera koštanog formiranja.

Utjecaj flavonoida iz čaja od jasmina:

Brojne studije su pokazale da je spomenuti čaj odlično ”pojačalo” zdravlja upravo radi flavonoida koji dijeluje kao pročiščavač arterija. Višestruke studije također podupiru potencijalnu ulogu čajnih flavonoida u spriječavanju raka kože, dojke, pluća, prostate, mjehura, crijeva i želuca. Također postoje dokazi da on može smanjiti krvarenje desni. Svaka šalica čaja od jasmina sadrži 120-160 mg flavonoida tako da bi jedna šalica ovoga čaja dnevno bila dovoljna za očuvanje zdravlja, dok žitelji japanskog otoka Okinawa inače najdugoviječniji narod na planeti konzumiraju 3 šalice čaja od jasmina dnevno .

RESVERATROL – izvori, funkcija i uloga u zaštiti zdravlja

Resveratrol (3,4′,5-trihydroxystilbene) je strukturalni oblik 17ß-estradiola i diethylstilbestrola koji ima estrogenu aktivnost, dakle to je fitoestrogen. Ima niz dobrih učinaka na zdravlje. Povoljan učinak na zdravlje fitoestrogena pripisuje se uticaju na klimaktericne simptome uključujući vasomotorne simptome i rizike za zdravlje u postmenopauzi kao što su antikarcinogeno dijelovanje, nauroprotektivni i kardioprotektivni učinak kao i zaštita kostiju i zdravlje prostate. Resveratrol ima antioksidativno dijelovanje i neutraliziranje slobodnih radikala. Resveratrol stimulira ekspresiju hem oksigenaze, povećanje aktivnosti hem oksigenaze, ali ima i značajnu protektivnu ulogu u slučaju stresa, utvrđeno in vitro ispitivanjima.

Resveratrol pokazuje antioksidativno dijelovanje, antikancerogeno i kardioprotektivno dijelovanje. Istraživanja su pokazala značajan neuroprotektivni učinak resveratrola. Osim estrogene aktivnosti resveratrol inhibira oksidaciju LDL holesterola inhibirajući aterosklerotske promjene, inhibicijom metabolizma smanjuje se agregacijski plak. Istraživanja su potvrdila da resveratrol usporava prirodno propadanje i smrt ćelija. Isto tako poboljšava plućnu funkciju, usporava rast nekih vrsta tumora kao što su kožni melanomi.

Resveratrol pokazuje neuroprotektivno djelovanje u ishemijskom moždanom udaru, antiagregacijskim djelovanjem, vasodilatacijskim učinkom i antioksidativnim osobinama. Istraživanja na životinjama su pokazala da primjena resvertrola smanjuje opseg ishemije nakon okluzije moždanih krvnih sudova ako se pravovremeno primjeni resveratrol.

3 Comments

 1. Namjena:

  – Usporava proces starenja i produžava životni vijek

  – Smanjuje rizik nastanka kancerogenog oboljenja kao i njihovo žirenje na zdravo tkivo

  – Smanjuje rizik od nastajanja ateroskleroze i povišenog holesterola

  – Povećava imunitet organizma i daje dodatnu energiju

  – Pomaže kod dijabetesa tako što reguliše nivo glukoze i insulina u krvi

  – Pomaže kod skidanja suvišnih kilograma

  – Daje jaku podršku kardiovaskularnom sistemu i smanjuje rizik nastanka ovih bolesti

  – Povoljan učinak resvertrola na zdravlje žena uključuje i utjecaj na žučni mjehur, endometrij i karcinom dojki

  – Djeluje na humane estrogene receptore i povećava estrogenu aktivnost u tijelu žene

  – Pomaže mladačkom izgledu vaše kože kao i smanjenju bora vašeg lica.

  Proizvodi se pod strogim nadzorom FDA (Američki federalni institut za kontrolu hrrane i lijekova). Uvod i distribuciju ovog proizvoda je odobrio Zavod za javno zdravstvo FBiH.

2 Trackbacks / Pingbacks

 1. Čokolada je dobra za srce | Medicina – Health
 2. Borovnice i jagode dobri za mozak | Medicina – Health

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.