Smanjite bol u leđima

Bol u leđima
Bol u leđima
Bol u leđima
Bol u leđima

Zdravlje kreće od pravilno postavljenog stola i stolice, jednostavno ustajanje opušta mišiće, a napinjanje trbušnih mišića na nekoliko sekundi smanjuje bol u kralježnici.

Sjedenje i po osam sati na dan nije dobro za zdravlje, naročito za kralježnicu jer stvara pritisak na diskove koji podupiru kralježnicu zbog čega su te ozljede sve češće, pokazala su najnovija istraživanja.

Zbog sjedenja, kralježnica je u nepovoljnom položaju zato jer je nagnuta prema naprijed što utječe na rad križnih mišića – ističe profesor Donald R. Murphy sa Sveučilišta Providence.

Bol u leđima koje izaziva svakodnevno sjedenje možete si olakšati i na poslu uz nekoliko jednostavnih vježbi poput istezanja i lagane šetnje, piše Fox News.

Krenite od stolice i stola

Prvi korak u rješavanju boli je pravilno poslovno uređenje. Stol mora biti namješten tako da ruke na njega dolaze pod kutem od 90 stupnjeva, odnosno vaša zapešća ne smiju biti na višem položaju nego laktovi. Stolac treba biti ergonomski tako da podupire kralježnicu, a ekran kompjutera u razini s očima ili tek malo niži.

Stopala moraju biti na podu, a nikako ne smiju visiti dok kralježnica mora biti priljubljena uz naslon stolice.

Istežite se

Ako vam posao dopušta dignite se svakih pola sata ili sat vremena od stola i rastegnite. Predugo sjedenje slabi rad križnih mišića i izaziva pritisak u kralježnici. Lagana šetnja i nekoliko čučnjeva čine čuda te ublažavaju negativne posljedice sjedenja, ističe profesor Murphy.

Vježbe istezanje poput kružnih pokreta bokovima prilikom kojih se pokreće i kralježnica, smanjuju pritisak na diskove, a odlična je za radno mjesto jer ne iziskuje puno vremena.

Mini pauze opuštaju

Čak i jednostavno ustajanje relaksira mišiće. Preporučljivo je tijekom dana napraviti nekoliko mini-pauza kako biste se opustili i oslobodili stresa. Tijekom pauze ustanite od stola i svakih nekoliko sekundi spustite mišiće ramena. To će vas opustiti. Neka ove pauze postanu dio vaše svakodnevne rutine, savjetuje profesor Erik Peper sa Sveučilišta San Francisco.

Učvrstite trbušne mišiće

Da bi se vaše tijelo što lakše nosilo sa sjedenjem učvrstite trbušne mišiće. Vježbanje trbušnjaka povećat će učinkovitost rada mišića što će smanjiti bol u leđima. Na poslu to možete lako postići, pravilnim držanjem i napinjanjem trbušnih mišića po nekoliko sekundi tijekom radnog vremena.

Izvor: 24Sata.hr

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.